Ивана Кобиларов из Змајева објавила збирку графомоторичких вежби за децу

ЗМАЈЕВО: Ивана Кобиларов из Змајева пуних десет година ради у вртићу новосадске установе „Радосно детињство“, а данас ће од 18 сати у Свилари представити свој специфичан приступ у раду са децом и илустровану збирку графомоторичких вежби коју је самостално објавила.
r
Фото: Pixabay.com

Да би идеје и практичан рад из дечијег вртића преточила у праксу и помогла већем броју деце, али и родитељима Ивана Кобиларов је креирала и издала књигу под називом „Павле и његово коферче у свету графомоторике“. -То је књига креативно едукативног карактера намењена деци од пет до осам година, родитељима, васпитачима, едукаторима и свима који раде са децом и за децу- каже Ивана која истиче да је свака вежба објашњена едукативном причом, кроз коју је описан и поступак којим деца треба да реализују задату вежбу.

Збирка је настала  у сарадњи са културном станицом „Свилара“ у Новом Саду, где је Ивана одржавала креативне радионице за децу. -Из недеље у недељу сам се сусретала са децом и њиховим родитељима, учили смо, истраживали, изражавали се користећи разне ликовне технике и материјале, а онда је дошло пролеће 2020. и пандемија. Како су сва окупљања била обустављена, даљу сарадњу са децом и родитељима, наставила сам онлајн- прича Ивана. -Свакодневно сам родитељима слала предлоге активности, а они су ми враћали оно што су реализовали са децом. И овим путем смо се деца и ја практично играли, а родитељи и наравно деца су били веома задовољни. Од родитеља сам добијала позитивне повратне информације, а пре него што сам почела да размишљам, шта је то што треба да им понудим у том, за децу и за родитеље тешком тренутку, дошла сам на идеју графомоторичких вежби.

Ивана  је сматрала да у том моменту деци треба понудити нешто што ће их умирити, а како су сви били код куће са родитељима, смислила је вежбе које ће им омогућити да уче у интеракцији са одраслима, то јест са породицом и родитељима.

- Графомоторика је фина моторика која подразумева способност писања која се код деце развија од осамнаестог месеца животне доби, а подразумева пажњу, оријентацију, синхронизацију покрета, ума и визуелних запажања - истиче Ивана Кобиларов. 

Идеја за стварање књиге стигла је од колегиница у виду предлога, које су њен рад пратиле на друштвеним мрежама,. Предлог књиге послат је једној издавачкој кући, али убрзо је стигао негативан одговор, на који Ивана није устукнула. Напротив, то јој је дало још више подстрека и енергије, највише љубави према деци и одлучила је да сама реализује оно што је замислила. Читала је, распитивала се, истраживала којим начином може остварити и своје идеје претворити у књигу, и дошла на идеју да буде самостални издавач.

Ласло Киш 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести