Изложба о аграрном наслеђу у Банату

ЗРЕЊАНИН: У салону Народног музеја Зрењанин, сутра у 18 сати отвара се изложба „Аграрно наслеђе Баната”. Реч је о заједничком пројекту Етнолошког и Природњачког одељења овог музеја, а ауторке су музејски саветник-етнолог Рајка Грубић и виши кустос-биолог Наташа Кнежевић.
1
Фото: Промо

Посетиоци ће моћи да се упознају са обрадом земље, најзначајнијим пољским радовима, алаткама и машинама које су коришћене кроз време. Моћи ће и да сазнају у којој мери је аграрно наслеђе повезано са развојем породице, које су биљне културе имале приоритет кроз векове, како се и зашто мењала њихова заступљеност на терену.

Уз алатке, семена, пресоване биљке, биће изложене  фотографије са најзначајнијим пољским радовима, али и обичајним радњама које су се изводиле са циљем да се заштите усеви од непогода, осигура богатија жетва, дозове киша у сушним периодима и друго.

Ова изложба је један од начина да се представи богато аграрно наслеђе Баната као значајног пољопривредног региона и велике житнице не само Србије већ и Европе. Изложба ће бити отворена до фебруара наредне године.

Ж. Б. 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести