Измерен ниво буке у сечањској општини: Најбучније баш код вртића

СЕЧАЊ: Од 15 мерних места у сечањској општини, на којима је прошле године спроведен мониторинг нивоа буке, најбучније је било у улици Вожда Карађорђа 77, код дечијег вртића у Сечњу.
v
Фото: Vrtić „Poletarac” u Sečnju/S. Mladenovski

Показали су то резултати анализе коју је спровео Институт за безбедност и сигурност на раду из Новог Сада. Мерења су обављена радним данима, у периоду од 22. септембра до 7. октобра 2021. Четири мерна места се налазе у самом Сечњу, три у Сутјесци, по два у Јаши Томићу и Боки, и по једно у Крајишнику, Конаку, Неузини и Јарковцу.

У извештају који је сечањској локалној самоуправи доставио Институт наводи се да је највећи укупни ниво буке забележен на мерном месту број 4, у улици Вожда Карађорђа 77, где се налази дечији вртић. С друге стране, најмањи еквивалентни ниво буке забележен је на мерном месту број 8, у улици Иве Лоле Рибара 52, у Јаши Томићу.

Мерно место број 4 се налази на фасади зграде у којој се налази вртић у Сечњу. Вртић је смештен уз двосмерну саобраћајницу са укупно две коловозне траке. Ова саобраћајница је део магистралног пута који води ка Вршцу и приметан је значајан интензитет саобраћаја свих категорија.

Мерно место је удаљено од осе саобраћајнице око десет метара. На укупан ниво буке на овом мерном месту доминантно утиче бука саобраћаја са магистралног пута који води ка Вршцу. Делимично утичу и активности запослених и посетилаца вртића. Ако претпоставимо да ово мерно место припада акустичкој зони 5, измерени нивои буке прелазе дозвољене границе за дневни и ноћни период мерења, наводи се у извештају новосадског Института за безбедност и сигурност на раду.

Фото: Drumski saobraćaj je dominantan izvor buke

Мерно место број 8, на којем је измерен најмањи ниво буке, налази се на тераси, на другом спрату стамбене зграде. Овај стамбени објекат се налази на раскрсници улица Жарка Зрењанина и Иве Лоле Рибара. Обе саобраћајнице представљају транзитни правац од уласка у село из правца Сечња ка граници са Румунијом и изласку из насеља ка Крајишнику. Тераса на којој се налази мерно место је усмерена на улицу Иве Лоле Рибара. Саобраћајница је двосмерна, са укупно две коловозне траке. С друге стране саобраћајнице, у односу на мерно место, налази се угоститељски објекат.

На укупан ниво буке на овој локацији утиче саобраћај. Ако претпоставимо да ово мерно место припада акустичкој зони 3, измерени нивои буке не прелазе дозвољене границе ни за један од три периода мерења, пише у анализи.

Институт који је спровео мониторинг у закључку наводи да је друмски саобраћај доминантан извор буке на највећем броју мерних места у општини Сечањ.

Потребно је унапредити управљање саобраћајем, и то првенствено његовом аутоматском регулацијом и синхронизацијом рада семафора, заменом стандардних раскрсница кружним, изградњом друмских заобилазница, измештањем почетних и крајњих стајалишта, односно окретница аутобуског превоза, повећањем броја зона са саобраћајним ограничењима, те реконструкцијом коловозне подлоге, стоји у закључку.

Ж. Б.

 

 

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести