КАКО ДО ЗДРАВОГ РАДНОГ ОКРУЖЕЊА Највише повреда у пољопривреди

ЖИТИШТЕ: Укупно 28 тешких повреда на раду и једна тешка повреда на раду са смртним исходом догодило се прошле године само на територији Средњобанатског управног округа, потврдио је за „Дневник” Петар Станић, председник Удружења за безбедност и здравље на раду општине Житиште.
1
Фото: Архива Дневника

Инспекција рада Зрењанин извршила је поводом повреда на раду 29 инспекцијских надзора. 

Број тешких повреда на раду је мањи у односу на претходну годину . Тешке повреде на раду најчешће су се дешавале у делатности пољопривреде (4), производње прехрамбених производа (3), комуналној делатности, производњи хемијских производа, гуме и пластике, здравству, производњи електричне опреме, саобраћају, образовању.  

У периоду јануар - децембар 2023. године инспектори рада затекли су 49 лица у раду „на црно” , без закљученог уговора о раду и без поднете јединствене пријаве на обавезно социјално осигурање, а након извршеног инспекцијског надзора и налагање мера , послодавци су са 46  затечених лица закључили уговор о раду на неодређено време.

-  Наше Удружење за безбедност и здравље на раду општине Житиште промовише само високе  стандарде који су потребни послодавцима и  радницима, како не би дошло до најгорих ситуација да се повреде  на радноме месту -истиче Петар Станић. - За ове циљеве имамо велику подршку  Општине Житиште, председника општине Митра Вучуревића, његовог заменика Ђорђа Жужа и других представника локалне самоуправе, како и партнера из инспекција

Средњобанатског управног округа, јер сви смо ми на истом задатку, боримо се за здрава радна места. 

Станић даље истиче да управљање безбедношћу и здрављем на раду не мора да буде компликовано, јер су некад и мала побољшања од велике користи . 

- Довољно је осврнути се на радном месту , размислити, разговарати са запосленима да би се утврдило шта може да буде опасно, шта може да доведе до повреде на раду или последица по здравље, а шта се може предупредити - поручио је Станић.     
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести