Карловачки буџет већи за 77 милиона динара од прошлогодишњег

Буџет општине Сремски Карловци за 2019. годину усвојен је на данашњој скупштинској седници, а планиран је у износу од 447 милиона динара.
1
Фото: Dnevnik.rs

Одборници су усвојили и кадровски план за општинску управу и правобранилаштво у следећој години, одлуку о продаји грађевинске парцеле поред полицијске станице компанији „Универекспорт”, те одлуку о томе да се неизграђено грађевинско земљиште разврста у пољопривредно, односно шумско, ради утврђивања основице пореза на имовину у 2019. години. Скупштина се сагласила са предложеним изменама програма пословања ЈКП „Белило” у овој и с програмом рада у наредној години. Донето је решење о образовању Општинског савета родитеља и решење о разрешењу чланова Школског одбора Карловачке гимназије, које је наложио Управни суд пошто је претходно разрешење било незаконито.

Како је рекао образлажући предлог буџета члан Општинског већа за финансије Мина Минић, у односу на првобитно планирани буџет за  ову годину, у општинској каси у идућој години биће 77 милиона динара више. У ту суму урачунат је и нераспоређени вишак од 40 милиона динара из ранијих периода.

- И без тог вишка пара из претходног периода буyет јесте већи у односу на све остале у последњих десет година – рекао је Мина Минић. - Порески приходи планирани су у износу од 243.700.000 динара. Од тога, највише се очекује од пореза на доходак  и катипаталне добитке -130 милиона, а од пореза на имовину 102,4 милиона динара. Текући капитални трансфери од других нивоа власти планирани су у износу од 134.180.000 динара што је значајна ставка у буyету. За урбанизам и просторно планирање предвиђено је 122 милиона што је за 31 милион више него лане и ту предњаче паре с осталих нивоа власти. За комуналну делатност планирано је 51,7 милиона динара.

Према речима Минића, у наредном периоду нагласак је на улагање у инифраструктуру и обнову Сремских Карловаца, као на то да се створи база да се изворни приходи буyета полако, али сигурно увећавају. Без обзира на све, напоменуо је Минић, буџет је и даље мањи од потреба, али је светла тачка покрајински буyетски фонд који ће значајно помоћи у реконструкцији споменика културе и у развоју инфраструктуре, без које не може да се говори о развоју било чега, у првом реду туризма.

Председник општине Ненад Миленковић је рекао да повећање буyета није ни мало случајно, а као аргумент за то навео одлуке  Републичке владе о увођењу мера финансијске консолидације које се одосе на целу државу и рефлектују на све локалне самоуправе.

Скупштинским одлукама наредна и 2020.  биће године у којима ће се реализовати капитални пројекти. Реч је о  саобраћајницама, међународном туристичком пристану, реконструкцији Улице брађе Анђелића, Карловачких ђака која је делом санирана (Ненад Миленковић)

- Ми имамо и даље мали буyет – рекао је Миленковић. – С 447 милиона динара он обезбеђује нешто што бисмо могли назвати основом за  развој. Оно што ме радује јесте да ће са нашим скупштинским одлукама наредна и 2020.  бити године у којима ће се реализовати капитални пројекти. Реч је о  саобраћајницама, међународном туристичком пристану, реконструкцији Улице брађе Анђелића, Карловачких ђака која је делом санирана.  Обезбедили смо више пара за културу и повећали  социјална давања. Свесни смо да то није довољно, али сам сигуран  да ћемо уз подршку других нивоа власти, у првом реду Покрајине и Републике, испунити планирано када је реч о капиталним пројектима.

Шеф одборничке групе коју чине СРС и СПС Драган Тришић оштро је критиковао предлог буџета за 2019. годину називајући га yепарцем локалних моћника, лошим и нетранспарентним, а саму одлуку нестручно састављеном. Једна од његових највећих замерки јесте што недостају образаложења због чега су поједине ставке увећане, као што је случај са зарада за запослене у Туристичкој организацији и сама давања за ту организацију у износу од 32 милиона динара.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести