Кикинда: Кошење амброзије до средине септембра

КИКИНДА: На подручју Града досад је детектовано више од 30 локација на којима ће се амброзија систематски уништити механичким путем.
k
Фото: kikinda.org.rs

Кошење ће се, наводе на сајту Града, одвијати током овог и до половине наредног месеца, а како је потврдила Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, механичко уништавање амброзије реализоваће се и на већем броју локација.

Ове локације све више увршавамо у програм редовног уређења и одржавања јавних зелених површина. Ми ове године редовно одржавамо око 500.000 квадратних метара. Поред косидбе око породичних кућа и окућница, обавезно је уништавање најраспострањеније алергене коровске биљке на пољопривредном земљишту и необрадивим парцелама, јавним зеленим површинама, али и крај путева, канала, пруга… То значи да су сви у обавези да уништавају амброзију, назначила је Крнићева.

Овог лета је кошење амброзије почело још током јула.

Стање аерополена у ваздуху, али и других коровских биљака, осетљиве особе могу свакодневно да прате на сајту Кикиндаонлине, али на званичној страници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, рекла је Крнићева за сајт Града и позвала мештане околних села да у овом периоду уништавају амброзију.

Полен амброзије изазива респираторне сметње у виду сузних очију, несносних болова у грлу, кашља и секрета који цури из носа. У тежим случајевима амброзија може да изазове астму и гушење.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести