Кикинђани у Европској недељи мобилности

КИКИНДА: Рекреативна бициклистичка вожња организована је у Кикинди поводом обележавања Европске недеље мобилности.
Град Кикинда/Вожња од Кикинде до Симићевог салаша
Фото: Град Кикинда/Вожња од Кикинде до Симићевог салаша

Поклоници двоточкаша су уживали у заједничкој вожњи од паркинга кикиндске Фабрике црепа и плочица “Тоза Марковић” до Симићевог салаша.

Поред званичника локалне самоуправе и представника ресорног Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој Градске управе Кикинде, организатора ове акције, вожњи су се одазвали и суграђани свих генерација.

- Већ 15 година у Кикинди организујемо различите активности како бисмо, у оквиру Европске недеље мобилности, промовисали здраве стилове живота и очување животне средине. Ово је била наша осма бициклистичка вожња. Одабрали смо Симићев салаш како бисмо додатно промовисали једино излетиште у близини града, које је најпосећеније уочи и током прославе 1. маја. Желимо да различитим активностима у наредној години, додатно афирмишемо Симићев салаш - истакла је секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој Мирослава Крнић.

Фото: Град Кикинда/Стеван Иличић и Катица Зивлак

Ранијих година су бициклисти, поводом обележавања Европске недеље мобилности возили до Накова, Банатског Великог Села и других села. Бициклистима се данас придружио и члан Градског већа за екологију Стеван Иличић.

- Вишеструко је важна ова наша петнаест километара дуга бициклистичка вожња до Симићевог салаша. Промовисали смо еколошки прихватљиво превозно средство, али и здраве стилове живота. Истовремено, ово је прилика да популаризујемо Симићев салаш. Наредне године субвенционисаћемо куповину бицикала, а све у циљу да се смањи концентрација угљен диоксида - најавио је Иличић.

Међу учесницима рекреативне вожње до Симићевог салаша била је и 70-годишња пензионерка Катица Зивлак из Кикинде. Она је  била је најстарија учесница ове бициклистичке туре, коју је превалила као од шале, јер како како каже, вожња бициклом јој прија и права је рекреација, па месечно окретањем педала превали око 1.200 километара.

-Увек сам волела да возим бицикл, а од када сам отишла у пензију возим више него раније.   Вожња бициклом, мени причињава велико задовољство па сам ове године већ превалила око 13.500 километара. Ваљало би да купим неки бољи бицикл, али нисам у могућности - сумира учинак Катица Зивлак.

Она на два точка иде често на дужа путовања, па је тако возила до Београда, Авале, Дибчибара, Вршца, Беле Цркве и других места. Посебно воли да се вози од Кикинде до Сенте, Горњег Брега и Кањиже, а напомиње да јој вожња бициклом доноси уживање у слободи и природи.  

М. Митровић

Пројекат „Правовремено у Кикинди” реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести