Киша „разблажила” загађење Бегејца између Куле и Врбаса

КУЛА: Неколико дана након што је уочено загађење воде у латералном каналу Бегејац између Куле и Врбаса, а затим и у Великом бачком каналу код Србобрана, у покрајинској инспекцији за заштиту животне средине кажу да упркос брзој реакцији и изласцима на терен, на том подручју нису забелижили угрожавање животне средине.
1
Фото: Инспектори нису затекли „сумњиве појаве”

Као највероватнији разлог наводе обилне падавине, које су по свему судећи „разблажиле” те сумњиве појаве у овим токовима.

Према речима Павла Рајкова, који је у Покрајинском секретаријату за заштиту животне средине задужен за инспекцијске послове, инспектори су обишли три објекта и извршили контролу, али на пријављеним локацијама није било видљивог угрожавања животне средине.

- Први пут је пријава стигла од локалне самоуправе у Кули, односно председника општине, а други пут је сумњиву ситуацију пријавио локални инспектор за заштиту животне средине из Србобрана. У оба случаја су инспектори изашли на терен, али вероватно су јаки пљускови то врло брзо разводнили и на лицу места се више нису виделе те сумњиве појаве. Није било угинућа рибе, нити видљивог угрожавања биљног и животињског света – каже Рајков.

Фото: Dnevnik.rs

Он је потврдио да су инспектори обишли Шећерану  у Црвенки, Фабрику алкохола „Панон” у истом месту, као и компанију „Реахем” код Србобрана, али да током надзора нису приметили угрожавање животне средине.

-У овим објектима јесу издате одређене мере од стране инспекције, али не у вези са заштитом животне средине већ су то мере које се односе на сам процес производње, а у надлежности су наше инспекције – рекао је Павле Рајков. 

Латерални канал Бегејац, званичне ознаке И-64, саниран је прошле године комплетним измуљавањем, а његовом санирању и оживљавању треба да допринесе завршена канализациона мрежа у Црвенки и Кули као и изграђени потисни вод између ова два насеља, што је омогућило да се отпадне воде, које су испуштане у Бегејац, упућују на централни пречистач у Врбасу.

Међутим, и поред тога још увек се дешавају еколошки инциденти због којих овај водоток никако да се опорави, иако је у његово санирање посредно и непосредно, уложено близу милијарду динара. 

Н. Перковић

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести