Кнежевачка народна библиотека окосница културног живота

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Народна библиотека „Бранислав Нушић“ у Новом Кнежевцу је окосница културног живота.
1
Фото: Библиотекарка Каћа Момиров Оковацки: Највише читају жене

Има ту привилегију да је смештена у дворцу племићке породице Малдегем, који је због тога што се у његову обнову улагало претходних година, у најбољем стању у односу на остала здања племића који су некада живели у тој потиској варошици.

Директорка Габријела Ромхањи истиче да сада уживају у сјају јер су крајем 2017. и почетком 2018. године успели да обаве све радове на објекту. Измењене су електричне инсталације, у магацину је промењен под, реновиран је санитарни чвор, све просторије су окречене. Радови су финансирани новцем Фондације „Бетлег Габор“ из Мађарске, из буyета Општине Нови Кнежевац, а мањи део пара је обезбедила и библиотека.

– Можемо рећи да је библиотека у пуном сјају јер је пре ових радова 2015. године обновљен кров и у потпуности реновирана Свечана сала, где се одвија највећи део културних манифестација у Новом Кнежевцу – објашњава директорка Ромхањи. – Ипак, остало је још тога што треба обновити. У плану је још да у магацину променимо полице за књиге, потом подове на Дечјем одељењу и у канцеларијама. Треба још реновирати подрумске просторије, које су у лошем стању, што представља веће улагање, али се надамо да ће се то ускоро реализовати и ту планирамо да сместимо завичајни фонд.

Пошто је једина установа културе, Народна библиотека „Бранислав Нушић“ је стециште културних збивања, а под њеним окриљем је и зграда позориште, у којој се такође одржавају културно-забавне приредбе које организују новокнежевачке школе и културна друштва.

Библиотека приређује књижевне сусрете, изложбе, концерте, а традиционални фестивал камерне музике „Тисин цвет“ је стекао завидан реноме.

После спроведене велике ревизије, новокнежевачка библиотека се може похвалити да располаже с око 50.000 књига, од којих је трећина на мађарском језику.

Нове књиге се купују новцем који се редовно добија на конкурсима Покрајинског секретаријата за културу, такође и од Министарства културе, а према могућностима, купују се и из сопствених пара. Љубитељи писане речи из Новог Кнежевца највише трже белетристику и популарну психологију.

Библиотекарка Каћа Момиров Оковацки наглашава да су најчитаније књиге домаћих аутора.


Легат академика Крестића

У НБ „Бранислав Нушић“ је смештен и Легат академика Василија Ђ. Крестића, који  се сваке године увећава и све је богатији, а има више од 5.000, углавном стручних књига и публикација. Оне се могу користити у библиотеци јер се не издају већ су на располагању онима који се баве стручним истраживањима у области историје.


– Истакла бих да су жене најревноснији читаоци па су отуда и најчитаније „женске књиге“ – каже Каћа Момиров Оковацки. – Најчитаније су у протеклој години биле књиге Марице Поповић „Изнад провалије“, Мирјане Урошевић „Отворено до сумрака“, па две књиге Јелене Бачић Алимпић и наслови Весне Дедић Милојевић. Од домаћих писаца читани су Верослав Ранчић, Вања Булић и Дејан Стојиљковић. Од страних аутора најчитанији су кримићи скандинавских аутора, пре свега књига „Рај“ Лисе Марклунд и дела Ју Несбеа и Микаела Јорда. Читан  је и италијански писац Донато Карици и његова хит-књига „Шаптач“ али и сва његова дела. 

Библиотека има око 50.000 наслова, од којих је трећина на мађарском језику

Након девет година новокнежевачка библиотека се може похвалити да је у прошлој години обезбедила објављивање две књиге овдашњих аутора, које се ових дана очекују да стигну из штампарије. Двојезична књига поезије „Латице и трн“ Јожефа Богдана објављена је у издању библиотеке 2019. године, а после вишегодишњег затишја начињен је велики корак. Библиотека се сада појављује као издавач збирке поезије Јована Лазина и књиге песама „Лепо живи миш у биоскопу“ Горана Новакова. 

М. Митровић

Фото: М. Митровић

Текст је део пројекта „Нови Кнежевац у Дневнику“, који је суфинансирала Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају ставове Општине.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести