Књижевни конкурс „Банатско перо 2020” у Житишту: Због плагијата аутору одузето признање

ЖИТИШТЕ: Библиотека „Бранко Радичевић“ и истоимени Клуб књиге из Житишта донели су одлуку да се Александру М. Деветаку из Врбаса одузме признање „Бело перо“, које му је додељено за најбољу кратку причу на 20. књижевном конкурсу „Банатско перо“. Признање је Деветаку додељено за причу „Пожутели кредит“, а у међувремену је утврђено да је у питању плагијат.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

У образложењу овакве одлуке, које су потписали в.д. директора библиотеке Робертина Шијан и председник Клуба књиге Предраг Радаковић, наводи се да је Љубомир Илић из Мале Крсне доставио доказе да је прича објављена у зборнику „Рађање тишине“, под називом „Пожутели кредит“, заправо плагијат. Наиме, прича под називом „Кредит“, чији је аутор Љубомир Илић, објављена је још 1992. године у новинама за хумор и сатиру, поезију и прозу, бригу и разбибригу „Зборник лиге духовитих“.

Библиотека и Клуб књиге „Бранко Радичевић“ су одлуку о одузимању признања јавно објавили, заједно са приложеним документима који доказују да је аутор из Врбаса на конкурс приложио плагијат.

На књижевном конкурсу „Банатско перо 2020“, за необјављене приче, песме и афоризме, право учешћа имали су сви аутори који пишу на српском језику. Тема је била слободна, а један аутор је могао да конкурише у сва три жанра, под истом шифром. Жири, који именује организациони одбор, одабрао је радове који ће бити објављени у зборнику, а аутори најбољих радова добијају дипломе „Бело перо”.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести