Комеморација поводом депортације суботичких Јевреја

СУБОТИЦА: Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у суботичкој Пала Папа улици, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 76. годишњица депортације четири хиљаде суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге фашистичке концентрационе логоре и фабрике смрти.
11 su laban deportacija
Фото: Град Суботица

- Делимо заједничко осећање туге, подсећајући се на овај дан страдања јеврејског народа - рекао је обраћајући се присутнима у Синагоги, градоначелник Суботице Богдан Лабан, истичући да је управо овај храм место са ког треба поручити да су чисто срце, правда и снага чињеница јачи од силе, снажнији од зла.

- Део смо народа који спада у највеће  страдалнике у страшном походу Хитлерове нацистичке машинерије. Ми разумемо шта је патња. Више од било кога разумемо и шта је неправда. Искусили смо је небројено пута зато је важно да сваке године, сваког 16. јуна сви заједно застанемо и на  овом светом месту сетимо се страдалника у Холокаусту. Холокауст нигде и никада не сме да се понови. На нама  је да памтимо и сећамо се оних који су страдали само зато што су друге вере и нације. Ако заборавимо, цена коју можемо платити биће превисока.  Зато немамо право на заборав – нагласио је Лабан.

Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош, казао је да је покушај истребљења јеврејског народа у Холокаусту огласио  20. век и европски континент временом и местом највећег, вишемилионског убијања Јевреја  у логорима смрти пре равно 76 година.

– Бол и сећање на Јевреје депортоване у логоре смрти живи као рана која не зацељује. Одведена су и уморена људска бића са именом и презименом, са хтењима и животним надањима, младе мајке, стасити мушкарци, бебе у колицима и времешне баке. Тако треба да их памтимо, а не као бројеве једног стравичног злочина. Ту смо да заједно сведочимо о њима као опомена садашњој генерацији за будућност – нагласио је Сабадош.

Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положили су градоначелник Богдан Лабан и секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, а у име Севернобачког управног округа начелник Драги Вучковић. Венце су положили и представници конзуларних представништава, јеврејских општина, националних савета и појединих  организација и удружења.     

В. Х.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести