Концентрација гаса довела до инцидента у зрењанинској фабрици воде

ЗРЕЊАНИН: Узрок инцидента у постројењу за прераду воде у Зрењанину, који се догодио 14. децембра прошле године, када су повређена два радника, јесте дефлаграција гаса у објекту за дезинфекцију воде и пумпање у водовод, наводи се у анализи коју је израдио Републички завод за судска вештачења из Новог Сада.
1

Руководство предузећа „Фабрика воде“ је након инцидента затражило да се испита систем за пречишћавање и обраду воде, како би се утврдио узрок овог немилог догађаја.

У извештају који је потписао вештак специјализован за узроке пожара и експлозија др Јулије Цинклер наводи се да је узрок инцидента дефлаграција, односно брзо сагоревање гаса. Такође је констатовано да је у сировој води, која се допрема до постројења, утврђено присуство метана.

„Постројење прерађује сирову воду са изворишта „Михајловачки“, које има апсорбованог гаса. Ова минимална количина гаса, која се може ослободити из третиране воде, имала је могућност да се недељама и месецима гомила у горњем делу хале, у којој је дошло до инцидента, и то до концентрације која је са ваздухом прешла доњу границу експлозивности и довела до дефлаграције“, пише у анализи Републичког завода за судска вештачења.

Критичног дана варница изазвана паљењем светиљки у том горњем делу хале је активирала експлозивну смесу и довела до познатих последица. Др Јулије Цинклер је у закључку навео и шта би требало учинити да би се убудуће спречили овакви нежељени догађаји.

„Најједноставнији подухват да се спречи такво гомилање метана у току рада постројења за прераду воде јесте да се на највишем делу просторије, изнад отвора за улаз у резервоар, угради жалузина за вентилацију простора. Кроз овај отвор количине метана које се ослобађају из третиране воде, у концентрацијама далеко испод доње границе експлозивности, могу безбедно напустити објекат“, пише на крају извештаја.

О присуству метана у сировој води почетком октобра прошле године говорили су и надлежни у ЈКП „Водовод и канализација“ у Зрењанину. Ово предузеће се огласило након што се на друштвеним мрежама појавио снимак на којем се види како гори вода која цури из једне чесме у Стајићеву. „Водовод“ је тада подсетио да је састав земљишта јужно од Зрењанина такав да садржи присуство већег броја гасова. Међу њима је и метан, који је запаљив, а у већим количинама може изазвати и експлозију.

Да би се убудуће спречило гомилање метана и овакви нежељени догађаји неопходно је да се на највишем делу просторије угради жалузина за вентилацију простора

„Метан је гас који је лакши од ваздуха и природно излази уколико постоји вентилациони отвор. Зато је битно да се редовно обавља проветравање просторија где се употребљава вода. У купатилу је пожељно и држање отвореног прозора“, објаснили су у „Водоводу“.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести