Корона на четвртину свела посете Пупиновом комплексу у Идвору

ИДВОР: Епидемија изазвана коронавирусом ове сезоне десетковала је посету Идвору, родном месту славног научника Михајла Пупина, након лањске рекордне сезоне, када је забележено више од 11.000 посетилаца и неколико претходних са просечно 10.000 посета.
dvor Rodna kuca MPupina
Фото: Родна кућа Михајла Пупина, фото: Дневник (М. Митровић)

Председник Савета МЗ Идвор и директор Дома културе „Михајло Пупин“ Светислав Закић указује да је и ова година добро почела, међутим, епидемиолошка ситуација допринела је да до сада броје тек око 2.500 посетилаца.

Меморијални комплекс „Михајло Пупин“ у Идвору обухвата Пупинову родну кућу, храм СПЦ Благовести Пресвете Богородице у коме је славни научник крштен, његову задужбину „Народни дом Михајла И. Пупина“ и Основну школу коју је похађао. У објектима комплекса су различите музејске поставке, а у парку је споменик Михајлу Пупину, рад вајара Александра Зарина.

- У односу на претходни период, ове сезоне приметан је већи број појединачних посета, међутим, много је мање било групних посета, поготово школских екскурзија. Ми смо се трудили да, поред отежаних околности и финансијских тешкоћа, обележимо најзначајније датуме из живота Михајла Пупина - наглашава Светислав Закић.

У Идвору су обележени дан упокојења Михајла Пупина 12. март као и 9. октобар дан рођења светски познатог научника, родом из овог јужнобанатског села. Програм је био нешто скромнији него у уобичајеним приликама, али у Идвору настоје да достојно негују сећање на име, живот и дела научника, хуманисте и патриоте по коме се село прочуло широм света, при чему месним институцијама из Идвора и општини Ковачица подршку пружају Фондација „Младен Селак“, Регионални центар за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева, Матица српска из Новог Сада и друге институције. 

Фото: Светислав Зекић, фото: Дневник (М. Митровић)

Обнова старе школе и поставке

Приводи се крају израда пројектно-техничке документације за реконструкције старе школе у Идвору, коју је похађао Михајло Пупин. Светислав Закић подсећа да су активности су започете 2018. године када је од Министарства културе и информисања Републике Србије добијено 1,9 милиона динара за тај посао. Пројекат обухвата реконструкцију зграде школе и ново иђено решење музејске поставке о Михајлу Пупину, која ће бити модерна интерактивна поставка, примерена 21.веку.

- Надамо се да ћемо након завршетка пројектно техничке документације моћи да конкуришемо и добијемо средства за реконструкцију објекта старе школе и осавремењавање музејске поставке - очекује Закић. 


- Отворена је нова изложбена поставка о доприносу Михајла Пупина открићу рентгенских зрака, која ће бити део сталне поставке у Идвору. Постала је већ традиција да се у Идвору у току лета у сарадњи са регионалним центром за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева  одржава камп за младе таленте из физике и математике, тако да наше место постаје центар знања, што је била и Пупинова жеља. Камп је летос одржан десети пут уз мањи број талентованих ђака, али најбитније нам је било да се одржи континуитет у организацији - објашњава Закић.

У овој години се успело са штампањем новог тиража монографије о Михајлу Пупину, која је резултат рада доктора наука Драгољуба Цуцића и Драгољуба Мартиновића, што је најсвеобухватније представљање живота Пупина, које се у сваком новом издању допуњује подацима, па је тако пронађено у црквеним књигама у Опову да се мајка Михајла Пупина звала Алимпијада, а не Олимпијада као што је до сада презентовано.

- До сада смо имали тираж монографије о Михајлу Пупину од преко 2.000 примерака, која је бесплатно дељена свим школама чији ђаци долазе у посету родном месту Пупина. На тај начин књига о Пупину стиже у школске библиотеке широм Србије. Овогодишње издање од 500 примерака књиге је штампано захваљујући финансијској помоћи Института „Михајло Пупин“ из Београда, што представља и значајан корак на обнављању сарадње наше установе и Института - каже Закић.

М. Митровић

Златко
31.10.2020 • 18:21
Није тачно да је реконструкција старе школе почела 2018. године, већ 2015. А вероватно су паре потрошене, па нема за даље.
EUR/RSD 117.3076
Најновије вести