Ковачички „Релакс” прија и зими

КОВАЧИЦА: У Туристичко пословном рекреационом центру „Релакс” у Ковачици у односу на пре две године урађено је пуно да се уз рационалнији и ефикаснији рад, кроз штедњу и подизање квалитета услуга обезбеди боље коришћење расположивих капацитета, дође до стабилног пословања и доприноси унапређењу туристичке понуде.
1
Фото: Покривени базени у „Релаксу“  

„Релакс” располаже са 100 лежаја и разноврсним садржајима који могу да привуку госте, а директор Мијодраг Лончар предочава, да пошто је овај комплекс изграђен пре десетак година већ има потребе да се улаже у сређивање објекта, пре свега кроз текуће одржавање. Велика конгресна сала, погодна за одржавање семинара, која се до сада звала „Њујорк сала”, преимоваће се и вероватно убудуће понети име Ковачице, али и другачије изгледати.

- Зидове конгресне сале намеравамо да оплеменимо радовима ковачичке наивне уметности, да уствари репрезентује Ковачицу, која је чувена по стваралаштву самоуких сликара. Сала је погодна за одржавање пословних састанака, семинара и конференција, такође и разних свечаности, а до сада није била довољно искоришћена колико би могла - каже директор Лончар.

Од отварања попуњеност капацитета никада није била толика као од септембра претпрошле до новембра прошле године, када је била скоро стопостотна, а крајем прошле године је износила око 70 посто. Томе су допринела пословна дешавања, јер су у окружењу вршена истраживања НИС-а па су капацитете попуњавали радници ангажовани на тим пословима, што је допринело да се Центар финансијски опорави. Смештајни капацитети су заузети боравком радника ангажованих на изградњи ветропарка на подручју општине Ковачица, па је и то разлог што нису били у могућности да приме већи број других гостију. Директор Лончар напомиње да им то, на неки начин, обезбеђује сигурност, али са друге стране, долазе у ситуацију да због тога неке госте морају да одбију.    

Фото: Мијодраг Лончар

- У техничком смислу улагали смо у побољшање услова у спа центру,  замењени су сви филтери, па је квалитет воде у базенима изузетно добар, што је предуслов за поверење и већу посећеност од стране гостију. На отвореном базену прошла сезоне је била са половичним успехом, због кишовитог времена у једном периоду - указује Лончар.

Са 30 запослених „Релакс“ послује као јавно предузеће чији је оснивач Општина Ковачица, али према речима директора Мијодрага Лончара, само су на папиру јавно предузеће, јер последњих неколико година финансирају се од сопственог пословања.

- Уколико занемаримо колику-толику повремену подршку од стране општинске власти, трудимо се да кроз рационалност и штедњу у пословању учинимо колико год можемо, да дамо што бољи квалитет услуге уз што мања улагања. Надамо се да ћемо у наредном периоду бити још бољи. Чињеница је да се можемо похвалити да смо учинили значајан напредак у пословању, имајући у виду скромне финансијске могућности које смо имали - наглашава Лончар.


Стални и викенд гости

Околност да су у последње време попуњености капацитета допринели радници фирми које су присутне због посла на подручју Ковачице, ишле су на руку „Релаксу“. Иначе, капацитете махом попуњавају викенд гости.

- Највише гостију у дане викенда имамо из Београда који је на 45 километара, пре свега лети, када је попуњеност стопостотна, јер поред коришћења садржаја „Релакса“ гостима су привлачни и други туристички потенцијали Ковачице и околине. Долазе нам још гости из Словачке, Румуније и Мађарске, пословно или туристички, поводом разних манифестација или на пропутовању искористе све благодети које им пружамо. Мислим да „Релакс“ у овом моменту сасвим солидно функционише и даје допринос квалитету туристичке понуде општине Ковачица и овог дела јужног Баната - сматра Мијодраг Лончар.


Комплекс је у државном власништву и „Релакс“ је јавно предузеће, али је ту унет предузетнички дух, пошто је препуштено тржишту, а да се у томе успева између осталог је и заслуга директора Лончара, који је пре доласка на чело ковачичке установе стицао искуство у предузетништву.

- Много је важно и са запосленима наћи здраву комуникацију, преносити им стрпљиво и упорно да успех у пословању не долази сам од себе, него треба да се изборимо за плате и све остало. Ковачица је мала средина, имамо неопходне кадрове за делатност којом се бавимо, чему је допринело и што смо стабилизовали финансијско пословање. Додуше, теже се налази радна снага у летњем периоду, када има потребе за сезонцима, јер људи одлазе у Словачку и другде, где су боље плаћени него код нас. Оно чиме се, уз квалитет услуга поносимо је традиционална љубазност, гостопримство нашег особља и топлина коју пружамо, што доприноси да гости буду задовољни - истиче Лончар.

М. Митровић 

Фото: М. Митровић

    EUR/RSD 117.3221
    Најновије вести