Креативни матуранти паланачке Техничке школе

БАЧКА ПАЛАНКА: Сви који размишљају о упису у Техничку школу „9. мај“ у Бачкој Паланци, могу посетити сајт школе и кренути у виртуални обилазак учионица, кабинета и осталих просторија школске зграде.
Т. Пачић
Фото: Т. Пачић

Најзаслужнији за креирање ове туре су двојица матуранта, Арсеније Кнежевић и Самуел Колар, будући администратори рачунарских мрежа. Како нам је рекла професорка информационих технологија Светлана Ерцег, један од ментора овог пројекта, ови вредни ученици су уложили доста труда и времена како би свим заинтересованим омогућили овакав обилазак школе „9. мај“ .

Сама идеја за онлајн туру настала је када је један од професора у школи, Александар Зеленовић, тестирао игрицу коју су раније направили Арсеније и Самуел, а која се одиграва управо у просторијама школе. Како су Зеленовић и Ерцег у тиму за маркетинг ове бачкопаланачке средње школе, дошли су на идеју да замоле ученике да игрицу преуреде и тако направе виртуелну туру. Ђаци су идеју подржали, иако су и сами имали бројне обавезе око наставе и припреме матурског испита.

- Ми смо их замолили да представе реално простор школе, да изгледа реално, онако како јесте окружење у школи – каже професорка Ерцег. - Снимили су видео тако да што се ученик кретао кроз нашу школу и снимао, на крају су они заједно монтирали и едитовали тај кратак филм.

Професорка додаје да се на овај начин школа промовише пред упис нових ђака, с обзиром на то да услед ванредног стања нису били у могућности да организују Дан отворених врата, који се иначе одржава сваке године. На овај начин су омогућили свим будућим ученицима и њиховим родитељима да погледају како изгледа унутрашњост школе.

Допринос краткој тури дала је и професорка српског језика и разредни старешина двојице вредних ђака, Мирјана Божајковић. Она је лекторисала текст који прати обилазак, тако да је пројекат и заједнички труд ученика и професора. Професорка Ерцег истиче да се ова тура још може дорађивати, кроз обилазак дворишта школе и објекта за праксу. То ће можда успети да ураде Самуел и Арсеније када заврше обавезе око предстојеће матуре, или ће њихов рад наставити неко од будућих ђака, с обзиром на то да Техничка школа „9. мај“ у Бачкој Паланци нуди 180 уписних места за шест различитих смерова.

Текст и фото: Т. Пачић

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести