Кулени Војновић из Кузмина и Лемаић из Шида апсолутни победници Сремске куленијаде у Ердевику

ЕРДЕВИК: Сремска куленијада приређена је 23.пут у Ердевику, месту у шидској општини, захваљујући којем су се произвођачи сремског кулена и других сухомеснатих производа прочули не само у нашој земљи него и шире.
1
Фото: М. Митровић/Саша Војновић из Кузмина

Традиционалну манифестацију је у суботу, по изузетно пријатном топлом времену посетило више хиљада гостију са свих страна, а у хладовину прекрасног столетног парка у центру села, поред кулена намамили су их и мирису разних гурманлука и понуда на штандовима око 200 излагача из многих места. 

Изузетно угодним потврдио се слоган ердевичке манифестације “У загрљају кулена и вина”! Задовољство због успеха свечано отварајући манифестацију, истакао је председник шидске општине Зоран Семенквић. 

Организатори такмичења за произвођаче кулена задовољни су били одзивом регистрованих пољопривредних газдинстава, предузетника и привредних друштава који се баве прерадом меса, на оцењивање су доставили 73 узорка.

- Сремска куленијада је израсла у једну од најзначајнијих и најпосећенијих манифестаицја у Срему и има све већи значај у промовисању привредних и туристичких потенцијала Срема у нашој земљи и региону, а сремски кулен је постао наш препознатљив бренд - истиче Предраг Мујкић, директор Регионалне привредне коморе Сремског управног округа.

Фото: М.Митровић/Награђени на 23. Сремској куленијади у Ердевику

Уз подршку локалне самоуправе општине Шид, Културно образовног центра и Туристичке организације општине Шид, као и домаћина из Месне заједнице Ердевик, манифестација је и овог пута била магнет за бројне посетиоце. 

Комисија у којој су били др Бранислав Шојић, др Миленко Берић и др Славиша Стајић, предано је оцењивала узорке по спољном изгледу, изгледу пресека, конзистенцији и чврстоћи одреска, мирису, укусу и боји кулена. 

За апсолутне победнике проглашени су, у категорији кулена у природном ката омотачу „Кулен Војновић„ пољопривредног газдинства Ненада Војновића из Кузмина, док је у узаном пуњењу најбољи „Кулен Лемаић K&M” из пољопрвредног газдинства Младена Лемаића из Шида. 

Осим комисије за стручно оцењивање квалитета кулена, узорке пристигле из пољопривредних газдинства, предузетника и привредних друштава  оцењивали су и професионални кувари. Жири кувара најбољим је оценио „Кулен Војновић„ из Кузмина. 

- Ми смо већ дужи низ година у самом врху тако да смо навикли на признања, јер пре две недеље смо били апсолутни шампиони на Новосадском пољопривредном сајму, па смо квалитет само потврдили и на овој Сремској куленијади. Објединили смо две најпрестижније шампионске титуле међ произвођачима кулена у Србији - вели Саша Војновић који заједно с братом Ненадом доприноси да њихов кулен И дурги сухомеснати преоизводи имају изузетан квалитет. 

Породица Војновић има заокружен целокупан процеш производње од њиве до трпезе, јер сами производе храну за тов 150 свиња, све сами прераде и продају. 

У категорију пољопривредних газдинства за најбоље кулене у ката пуњењу награде су припале Јовану Мишчевићу из Вашице, Ненаду Војновићу из Кузмина  и Емилији Јеремић из Мартинаца, а за кулен у узаном пуњењу Младену  Лемаићу из Шида, Владимиру Ymuri из Сремске Митровице и Споменки Славкић из Мартинаца. 

У конкуренцији предузетник почасти у обе врсте пуњења кулена у природном ката и узаном омотачу припале су Месници „Дача делукс” из Сремске Митровице. Код ката пуњења друга награда припала је „Лођиној преради” из Мартинаца и трећа „Лемаић K&M” из Шида. У узаном пуњењу другопласирана је Прераде меса Александра Репајића из Вашице а трећепласирана из „Лођине прераде”. 

Први пут на Сремској куленијада оцењивани су и кулени произвођача ван административне територије Срема а признање је припало производу предузетника Николе Максимовића из Ваљева. 

Поред произвођача кулена из Срема, своје производе који се припремају на традиционалан начин посетиоцима су нудили произвођачи из Бачке: Лемешког кулена из Светозара Милетића, Словачког кулена из Бачког Петровца, који се справљају на сличан начин али уз неке специфичности у одабиру и додавања зачина. Карол Хорват из Бачког Петровца се бави прерадом меса и производњом кулена од 2005. године, од 60 до 70 товних свиња из сопственог газдинства. Каже да је боља рачуница да све преради у кулен, кобасице и друге производе у преедузетничкој радњи, него да товљенике продаје другима по ниској цени. 

Милорад Митровић­

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести