Лабудови атракција на Тиси код Бечеја

Пријатни јануарски дани измамили су Бечејце да изађу из својих топлих домова и прошетају до Тисе, где их чекају стари знанци.
 Labudovi atrakcija na Tisi kod Bečeja Foto: privatna arhiva
Фото: Лабудови атракција на Тиси код Бечеја Фото: приватна архива

Јато од четрдесетак лабудова креће се уз обалу у ишчекивању хране. За разлику од претходних зима, кад су се, углавном, сви кретали у једној групи, ове зиме се, с времена на време, поделе у две групе и тако на два места окупљају пролазнике који их хране.

Орнитолози упозоравају да лабудови не смеју да се хране бајатим хлебом или другим пецивом, а најбоља храна за њих као и друге птице, су семенке кукуруза, пшенице, соје, сунцокрета... Није препоручљиво прилазити исувише близу воде, већ хранити лабудове и посматрати их са одређене удаљености.

Тако Бечејци имају две годишње атракције на Тиси. У јуну ишчекују летњи љубавни плес инсекта тиског цвета, а зими уживају у повременим замасима широких крила лабудова над сунцем обасјаном површином реке.

У свему профитирају и дивље патке, које такође вапе за храном у зимском периоду, али како нису толико атрактивне за Бечејце, мало им ко придаје већу пажњу и задовољавају се оним што се несмотрено баци мало даље од домашаја лабудова.

В. Јанков

 

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести