Летња школа у кампу Црвеног крста у Бачком Моноштору

БАЧКИ МОНОШТОР: Поред свих хуманитарних акција, међу којима је и свакоседмична акција добровољног давалаштва крви или подела топлих оброка и хуманитарних пакета социјално угроженим житељима, запослени и волонтери сомборске организације Црвеног крста, сваког лета улепшају живот стотинама малишана из земље и региона.
1
Фото: М.Миљеновић

Реч је о деци којима родитељи не могу приуштити летовање на некој од туристичких дестинација.

Наиме, још од 1994. године овдашњи „црвенокрсташи“ организују „Летњу школу Црвеног крста” у свом кампу, смештеном у предивном окружењу Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“ крај Бачког Моноштора. Тако је и ове године педесетак дечака и девојчица из Куле и Апатина, из социјално угрожених породица, пронашло сигурну оазу за предах од свакодневних брига и немаштине.

- Ово је група деце која ће у нашем кампу провести седам дана, захваљујући нашој сарадњи и програму Покрајинског секретаријата за социјалну заштиту и Црвеног крста Војводине – појашњава нам Биљана Клипа, секретарка сомборске градске организације Црвеног крста – Захваљујући изградњи дрвених, четворокреветних и двокреветних монтажних кућица, коју су финансирали наши вишедеценијски пријатељи предвођени Арнеом Енгелијем, почасним грађанином Сомбора, из швајцарске невладине организације „Општине заједно“ и Град Сомбор, смештајни капацитети су оспособљени за прихват и боравак око 60 деце и васпитача. 

Сваког лета кампом од‌јекују дечији смех и граја, па ће тако бити и ове године, пошто након деце из Куле и Апатина долази други малишани на одмор и рекреацију, каже Клипа, не пропуштајући да нагласи и едукативни карактер „Летње школе Црвеног крста“ која се организује безмало три деценије уназад.

- Наравно, акцент са васпитачима стављамо на рекреацију, забаву и игру, али поред тога деца стичу и знања из прве помоћи, упознају се са свим опасностима и замкама трговине људима и о томе како је превенирати, развијајући при томе осећај за све вредности модерног, цивилизованог друштва у Србији – подсећа секретарка, која и сама, поред васпитача деце из њихових локалних средина, непрестано бди над малишанима у кампу Црвеног крста крај Бачког Моноштора.

Фото: М.Миљеновић

Како је целодневни програм усклађен са интересовањима дечака и девојчица који имају прилику да бораве у бајковитом окружењу у коме се налази камп сомборског Црвеног крста, од раног јутра њиме од‌јекује смех и раздрагана граја малишана, који поред стицања корисних знања, имају прилику да се забаве друштвеним и спортским играма, нетакмичарски се надмећу у караокама или тек уживају у вечерњим седељкама, причама и песми крај логорске ватре.

- Оно што је овогодишња новост је свакако пројекат који смо реализовали захваљујући нашем старом донатору, Сомборцу проф. др Божидару Роци, који је уз нас од самих почетака организовања овог кампа. Наиме, пошто су лета спарна, а недалеко од нас су канали и сам Дунав, било је тешко објаснити деци зашто не могу на купање, па смо захваљујући средствима која нам је обезбедио господин Роца, иначе угледни привредник и професор Економског факултета у Суботици, набавили модеран монтажни базен, изнад којег смо изградили и надстрешницу, како би сва деца могла да уживају у пливању у потпуно сигурним условима и под надзором васпитача и волонтера  Црвеног крста – појашњава Клипа,спремајући се да још једну ноћ проведе на неудобном лежају ауто-камп кућице, не би ли малишани који похађају „Летњу школу Црвеног крста“ лето провели у потпуно сигурном и безбедном окружењу.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести