Летовање у Војводини: Такве лепоте се ретко нађу!

Иако се доста људи одлучи да годишњи одмор проведе на мору, не мали број њих ипак летује у лепој равници која из годину у годину има да понуди све више туристичких садржаја.
1

Војводина није само викенд дестинација и неколико дана није ни близу довољно како би се обишле све плаже, језера, салаши, куће за издавање у природи, чарде, те камп насеља, све природне лепоте, национални паркови, специјални резервати природе. У неким од следећих издања листа „Дневник” бавићемо се свим лепотама наше равнице и понудити вам одличне дестинације које ће вам летовање учинити годишњим одмором „за пожелети”.

Уколико одмор не можете да замислите без купања и расхлађивања, онда су наш први избор Белоцркванска језера, чак седам њих, на којима се налазе и камп насеља, али на која често одлазе и рониоци, те пецароши, па и кајт сурфери, јер је Банат познат по ветровима, али и освежењу по врелим летњим данима. Не можемо прескочити чувени Палић, али ни Зобнатичко језеро, које спада у најчистија језера у Војводини, језеро Провалија у Ковину, или Провала у Вајској, али ни Змајевачка језера и језеро Пачир, односно термалну бању, која је постала изузетно популарна дестинација.

Обићи ћемо за вас и Бешеновачко језеро на Фрушкој гори, те потврдити из прве руке колико има купача на језеру, али и по којим ценама се издају викендице у близини и да ли је вода заиста тако блиставо плава као на фотографијама. Нећемо прескочити ни базене, као и аква паркове којих је све више у Војводини, а речено нам је да и да је Вршачки брег све популарнија дестинација, где је услуга оцењена чак и бољом него у иностранству.


Статистика све говори

Званични подаци Републичког завода за статистику за првих пет месеци ове године показују узлазни тренд кретања туристичког промета у Војводини. Наиме, у наведеном периоду дошло је до пораста укупног броја долазака туриста у износу од 89,9 одсто (236.767 долазака) у односу на исти период претходне године. Број долазака домаћих туриста је порастао за 44,5 одсто (135.588 долазака), док је број долазака страних туриста повећан за чак 228,3 одсто (101.179 долазака) у односу на првих пет месеци 2021. године.

У истом периоду остварено је укупно 657.034 ноћења, што представља пораст у износу од 50,4 одсто у односу на исти период прошле године. Број ноћења домаћих туриста повећан је за 24,2 одсто (350.517 ноћења), док је број ноћења страних туриста повећан за 98,2 одсто (306.517 ноћења) у односу на првих пет месеци прошле године.


Да је туризам све заступљенији у Војводини, али и права дестинација за ваше летовање, говори и чињеница да су плаже све посећеније и то не само оне уређене попут Штранда или чувених Бриона, градске плаже у Сремској Митровици, већ и оне дивље попут Официрца, Кох Чанга у Сремским Карловцима, па и оне на Тиси у Чуругу, где се налази дивна чарда „Тиха Тиса”. Гастрономска понуда Војводине је толико разноврсна, а Лале најбољи домаћини, потврдиће вам сви туристи који су се обрели у Војводини, а салаши у понуди имају од домаће кухиње и војвођанских специјалитета, рибљих, месних, какви се само могу замислити, па се војвођански ручак никад не прескаче.

Летовање можете провести и на обронцима Фрушке горе, јер је у понуди све више кућа за издавање, а мала села која се крију у близини са многобројним винаријама и ресторанима, само чекају да вас очарају својом гостопримљивошћу. Нико у Срему не сме остати гладан, као да важи парола, али зато су ту планинарске и бициклистичке туре, где се можете решити вишка енергије стечене одличном храном. Осим овог националног парка, специјални резервати природе су места где се свакако можете заслужено одморити и опустити, попут „Сланог Копова” у Новом Бечеју, у ком, уколико желите, можете имати и активан одмор, али и пешачити у природи, те посматрати птице.

Сеоски туризам је све примамљивији, па је тако и понуда разноврсна.  Етно куће, сеоска домаћинства, викендице, али и виле са базеном се налазе у туристичкој понуди Војводине.

Да се све више страних туриста одлучује да посети Војводину говоре и подаци Туристичке организације Војводине, те су у периоду од јануара до маја Инфо центар осим домаћих, највише посећивали туристи из Немачке, Словеније, Русије, Хрватске, Аустралије, Уједињеног Краљевства, Турске, Швајцарске. У инфо центру су забележене посете туриста из Израела, Филипина, Киргистана, Колумбије, Саудијске Арабије и многих других земаља.

 Маша Стакић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести