Мађари у Апатину обележили празник Сент Иштвана

АПАТИН: Национални празник Мађара, Сент Иштван -Свети Стефан, обележен је јуче у Апатину, у организацији Савеза Војвођанских Мађара.
apatin1
Фото: Дневник (В. Фифа)

Обележавању је присуствовао председник СВМ и председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор.

– Свети Иштван је за Мађаре али и за православце, односно цео хришћански свет веома значајан. Мислим да сваке године можемо да актуализујемо његове поруке и учења, да из њих црпимо знање и спремност, али и снагу и вољу да нас води у будућности - поручио је између осталог Пастор.

Обележавање празника одржано је на простору између католичке цркве Узнесење Маријино и зграде Основне музичке школе „Стеван Христић“ пред бистом првог мађарског краља Стефана – Сент Иштвана (975 -1038), рад вајара Атиле Варге, коју је Апатину поклонила Република Мађарска као свој прилог обележавању јубилеја Миленијума Апатина (1011 – 2011. година).

За окупљене грађане и званице приређен је свечани програм у ком су учествовала културно-уметничка друштва из Купусине и Свилојева, а пред бистом је био постављен нови освештани хлеб, умешен од брашна из овогодишње жетве.

Празник Светог Иштвана се слави 20. августа, али се он ван матице обележава раније, због свечаности која се припрема у Мађарској.

Свети Иштван је био први мађарски краљ, владао је од 1001. до 1038. године, а круну, која има митски значај за Мађаре, добио је од папе. Канонизован је 1083. године и сматра се утемељивачем хришћанства код Мађара.

В. Х.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести