Сент Иштван, празник по мери свих Бечејаца

БЕЧЕЈ: Сент Иштван се обележава 20. августа свуда у свету где су Мађари , а Бечејци су из практичних разлога то урадили минулог викенда. Истовремено су по традицији  освештали нови хлеб умешен од брашна овогодишњег рода пшенице.
b
Фото: Dnevnik.rs

Атрактивна манифестација окупила је током два дана у Доњем граду бројне Бечејце, али и госте из околине и Мађарске. Разумљиво, јер је од 2000. године Сент Иштван, односно Свети Стеван, празник у обе сестринске хришћанске цркве.

-Задовољни смо како је све протекло. Припремили смо програм за узраст „од 7 до 77 година“, па је свако нашао нешто занимљиво за себе -рекао нам је председник организатора Мађарског културног друштва „Петефи Шандор“ Роберт Риц.

Све је почело у предвечерје протеклог петка концертом дувачког оркестра из братског града Чонграда испред римокатоличке цркве посвећене Светом Антуну Падованском, где је после свете мисе освештан нови хлеб, који на симболичан начин најављује берићетнији период живота.

Поворка „петефијеваца“ је у народним ношњама и с песмом донела освећен нови хлеб и реплику мађарске круне, а после резања хлеба кренуо је садржајан програм на чијем репертоару је била мађарска народна музика, а у поноћ је ватромет украсио небо над Бечејом.

 

Централна активност одржана је у суботу по подне. На простору Улице Николе Тесле испред просторија организатора потпаљена је ватра испод 47 сентиштванских котлића у којима се крчкао говећи гулаш.

Интересовање за „сентиштвански котлић“ је увек огромно, али због ограниченог простора било је само 47 учесника.

Захвајујући донаторима и спонзорима три најуспешнија  кулинара по оцени  жирија добили су  вредне награде.

-Ово ми је четврт или пети пут како сам победио на сентиштванском котлићу и поносим се тиме. Овога пута сам имао успешну младу сарадницу Клемнтину Букович. Добитна комбинација се не мења, па ћемо у истом саставу догодине бранити титулу победника - рекао нам је познати бечејски кулинар Фрања Варга држећи у руци ваучер вредан 10.000 динара.

Друго место припало је брачном пару Терез и Тамаш Багљаш,а  трећа је била Магдолна Беркец. Кад смо код кулинарства, не можемо а да не поменемо бечејско Удружење овчара, који је, поред такмичарског јунећег перкелта, за чланове свог удружења и госте припремило „бирка паприкаш“ у великом баграчу. Без обзира на количину, после сат и по видело се дно.

„Ми смо последњих године најмасовније друштво. Окупимо се сви овчари са породицама, „жрвујемо“ једну овцу и знамо шта једемо“.

Дводневна фешта је завршена уличном балом уз музику оркестра „Хармонија“, где се играло и певало под ведрим небом до поноћи.

В. Јанков

Пројекат „ Бечеј правовремено” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира га Општина Бечеј. Ставови изнети у оквиру пројекта не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести