Мали Сомборци рађају се у Новом Саду и Суботици

СОМБОР: Када је, сада већ давне, 2000. године средствима немачких донација урађена реконструкција сомборског проодилишта, будуће мајке и очеви су ову акцију дочекали са олакшањем, будући да се „кућа беба“ налази у најстаријем крилу сомборске Опште болнице „Др Радивоје Симоновић“, које је још владарска кућа Карађорђевића изградила од свог „мираза“ прикупљеног у Сомбору поводом свадбе краља Александра и Марије Румунске.
Породилиште подигли Карађорђевићи
Фото: Породилиште подигли Карађорђевићи

Дерутно одељење у коме Сомборци по први пут угледају светло дана је тада доведено у стање које доликује овом граду, али проток две деценије је учинио своје, па је крај лета обележио почетак нове реконструкције, која би требала да потраје три месеца.

Како су 2006. године у склопу знатније реконструкције целог болничког комплекса финансираног из средстава ЕУ обновљене и само две операционе сале породилишта, сада ће комплетно одељење бити реновирано, па ће будуће мајке и запослени гинеколози, сестре и техничари добити нове собе, тоалете, биће постављене нове инсталације и климатизација, замењено осветљење, а први пут овдашње породилиште ће добити и посебну изолациону јединицу и двокреветни апартман за жене које желе приватност.


Нови комплексан апарат

Средствима Покрајинског секретаријата за здравство по конкурсу за изградњу, одржавање и опремање здравствених установа чији је оснивач АП Војводина у 2021. години, Општа болница „Др Радивој Симоновић“ Сомбор набавила је једну комплексну пумпу за операционе сале. Овај апарат састоји се од грејача крви, две ТЦИ пумпе и пет шприц инфузионих пумпи као и додатних пет шприц инфузионих пумпи са софтвером и два грејача крви и инфузије, а набављен је за потребе Одељења за анестезију, реаниматологију и интензивну терапију.


Према ономе што се може сазнати у сомборској болници у реконструкцију породилишта ће бити уложено више од 19 милиона динара, а средства су обезбеђена из самог градског буyета и Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Радови које изводи овдашња компанија „Сомборелектро” су били првобитно планирани средином прошле године, али су због неповољне ситуације са ковидом тада одложени за сам крај лета, па је у складу са потребама сеоба одељења почела још крајем августа, како би мајстори могли уопште да отпочну са радовима. У међувремену је оспособљен простор на Одељењу гинекологије за хитне случајеве, односно порођаје код којих нема времена да се иде у друге центре. Како живот, ипак, не може да чека, будуће маме из Сомбора и целог Западнобачког округа биће упућиване на порођај у суботичку Општу болницу или у Клинику за гинекологију и акушерство у Новом Саду, Бетанију, пошто је са ове две болнице склопљен договор како не би искрсавали проблеми око пријема трудница и порођаја у овим установама. Сличан систем је био установљен и приликом претходне реконструкције почетком овог миленијума, када су жене биле упућиване на порођај у Суботицу или Нови Сад, па је и сада постигнут договор да жене код којих је планиран царски рез буду упућиване у новосадску Бетанију, пошто у суботичкој болници постоји мањак анестезиолога, исто као и у оној сомборској.

Труднице које се порађају природним путем могу да бирају где ће се породити, уз обавезу да се тамо јаве најмање три седмице пре термина порођаја, а процену да ли ће трудница моћи безбедно да стигне у суботичку болницу или у Бетанију, одредиће њен гинеколог након прегледа. Када до порођаја дође, уколико се нешто искомпликује и деси да жена ипак мора да се породи царским резом у Суботици, он ће бити обављен без одлагања, па ће тако мали Сомборци који се буду рађали у наредна непуна три месеца као место рођења имати Нови Сад и Суботицу уместо „правог“ родног града.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести