Маштовити Кикинђани спремају разне слаткише од сушене лудаје

КИКИНДА: За три и по деценије колико се у Кикинди приређује манифестација „Дани лудаје”, бундеве или лудаје су постале својеврсни бренд највећег града на северу Баната.
д
Фото: Dnevnik.rs

Нутритивна вредност и примена бундева у свакодневној исхрани и прехрамбеној индустрији је позната, а да од карактеристичног наранyастог меса плодова лудаје може да се прави свашта, потврђује маштовитост Кикинђана, коју они потврђују када им у госте на „Банатски фруштук” дођу бројни посетиоци са свих страна.

Никола Филиповић председник Управног одбора  Удружења пољопривредних произвођача „Банатска ленија” сматра да шансу за продор на тржиште има и сушена лудаја, коју су понудили за дегустацију на штанду „Банатске леније”.

- Ово је производ са додатом вредношћу, што је јако битна ставка и прави је природни слаткиш којим можете понудити госте када вам дођу, или као поклон. Логично је да се из Кикинде понуди такав производ. Верујемо да ће то у наредном периоду бити комерцијална прича, што решавамо са Градском управом Кикинде, тако ће се сушена лудаја понудити у малопродајним објектима. У припреми сушене лудаје морамо још да користимо фруктозни шећер као природни конзерванс, што је једини додатак у овом производу, довољно дуго може да стоји и интересантан је за конзумирање - сматра Филиповић. Због великог интересовања намере су да се уђе у комерцијалну производњу, а према речима Филиповића предстоји израда комплетног пројекта који треба да покрије производњу и убирање плодова у пољопривредним газдинствима и неопходну инфраструктуру, а удружење или задруга биће правно лице које ће се бавити припремом и пласманом производа на бази сушене бундеве. Тако би се према уверавању Филиповића на најквалитетнији начин дошло до корисника на тржишту.

Хит је на минулој манифестацији био сладолед са укусом бундеве који је понудила Смиља Француски
Фото: Dnevnik.rs

Пиво са укусом лудаје и зачинима већ другу годину у понуди је из занатске пиваре Радице Панића из Кикинде.

- Први пут смо домаће пиво од лудаје правили прошле године. То је сезонско пиво зачињено бундевом која се прво испече у рерни и дода се рецепту за редовно светло пиво. Задовољни смо јер ово пиво доста добро иде. Лане се првог дана попило све што смо направили, а потражња је била добра и на овогодишњој манифестацији - каже Панић.

Сладолед са укусом лудаје први пут је понудила Смиља Француски. Она иначе држи покретну сладолеyиницу, а сладолед са лудајом је припремила због „Дана лудаје”.

- Једини рецепт сам пронашла на интернету и прави се као сви други воћни сладоледи, само што је лудаја печена тако да је укус као пита од бундеве. Кикинђани иначе воле укус бундеве, тако да су похрлили да пробају сладолед - задовољна је Смиља Француски.

Иначе, буреyиница „МБ-Баја” Билбијана Максића из Кикинде у којој се справља петнаестак врста бурека има у понуди и бурек са лудајом, а сезона потраје када приспеју плодови са њива па док потраје наранyжасте сировине.

Текст и фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести