Матић: Стапарски ћилим на изложби "Еxпо 2020" у Дубаију

СОМБОР: Жене су углавном преносиоци традиције али и носиоци културног наслеђа, што је додатни разлог за њихово економско оснаживање, а поготово у руралним подручијима, јер је важно да се Србија развија и у мањим срединама, каже министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
matic
Фото: Tanjug

Матић је данас заједно с представницима дипломатског кора и локалних институција посетила седму ткачку колонију која се одржава у селу Стапару у Сомбору и којом се одаје признање стапарском ћилиму.

"Тиме се величају наша традиција и наше културно наслеђе, пре свега кроз њихово очување, а на тај начин се промовише и Србија, а нарочито сектор туризма", казала је Матић.

Навела је да стари занати носе огромни потенцијал, да мерама подршке Министарство помаже занатлијама, те да ће се подршка наставити не само финансијска већ и кроз менторства и промоције.

Матић је најавила и пројекат којим би у престоници била отворена галерија као својеврсни културни центар у коме би све рукотворине биле изложене.

“Галерија са радионицама у којима би сви заинтересовани, како наши суграђани тако и туристи, могли да се упознају са нашом традицијом и културним наслеђем и да и сами испробају начине рада по којима смо препознатљиви. То би употпунило туристичку понуду Београда, а у плану су и други већи градови потпут Ниша и Новог Сада”, рекла је Матић.

Циљ ткачке колоније је очување културног наслеђа Војводине, као и ревитализација аутентичних локалних брендова, због чега се већ седму годину за редом традиционално одржава манифестација у Сомбору, која је ове године у знаку старих заната и неговања вештина плетења, златовеза и других техника ткања.

"Морамо наше младе нараштаје да научимо да је наша традиција разнолика, да чини суштину нашег идендитета и треба да смо поносни како на стапарски ћилим тако и на друге вештине које поседујемо широм Србије. Важно нам је да гајимо љубав према кулурном наслеђу и старим занатима од малих ногу и да се о њима учи и у школама”, навела је Матић и додала да ће се стапарски ћилим наћи и на светској изложби у Дубаију.

Наиме, све рукотворине из етно мреже наћи ће се на изложбеном штанду светске изложбе у Дубаију “Еxпо 2020”, која почиње првог октобра.

Осим тога стапарски ћилим је званично номинован за Унескову листу светске културне баштине.

Матић је са дипломатама, градоначелником Антонијем Ратковиће и представницима локалних институција обишла Сомбор и посетила свечну салу Жупаније, градски музеј и галерију "Милан Коњовић".

Седма ткачка колонија одржана је уз подршку Етно мреже, НАЛЕД-а и града Сомбора, а у сарадњи са институционалним партнерима и Министраством трговине, туризма и телекомуникација.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести