Мештани Тараша поставили нове платформе за гнезда рода

ТАРАШ: Мештани Тараша и ученици сеоске основне школе приредили су у овом селу, које је проглашено за Европско село рода, дочек родама, што традиционално чине годинама уназад.
rode taras, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Поред Првоја, који је први слетео у Тараш, прослави су присуствовала још два мужјака беле роде - Ивица и Марко. У дану који је претходио манифестацији сва гнезда су обележена металним таблама са бројевима, и на свако је окачено стиропорно црвено срце на којима су писана симболична имена која су родама давала деца, мештани и чланови Удружења грађана “Тарашке роде”. Том приликом било је обележено 35 гнезда, а у наредном периоду је планирано обележавање још пет.

Фото: Dnevnik.rs

- Послужило нас је лепо време, тако да су ђаци Основне школе “Братство јединство” из Врбаса, њих 65 укупно, заједно са ученицима тарашке основне школе, могли да уживају у обиласку села и разгледању гнезда. Том приликом су видели како радници Електродистрибуције Зрењанин постављају платформу за гнездо и присуствовали су почасном постављању симболичног пехара од стиропора на Првојевом гнезду. На пехару пише “Тарашки шампион” – каже председница удружења “Тарашке роде” Александра Маровац Цуцић.

Фото: Dnevnik.rs

Након шетње уследиле су едукативне и креативне радионице, а затим и дугоочекивани програм у сали. У склопу званичног програма приказан је кратак промотивни филм о Тарашу и родама. Представљен је рад организације “Чепом до осмеха”, а оно у чему су малишани највише уживали је била представа за децу, коју је омогућио спонзор овог лепог догађаја – ПерСу маркети. На крају су подељене захвалнице, односно “ордени за племенитост”, заслужним мештанима који су током прошле године помагали родама.

Током догађаја била је постављена и изложба слика, а сви гости су могли да узму промотивни материјал удружења, као и сувенире у облику рода.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести