Михајловачки буч, празник у знаку изложбе о прошлости села

МИХАЈЛОВО: У Михајлову, селу на територији града Зрењанина, прошлог викенда је одржана тродневна прослава Дана села, или како се у народу зове –Михајловачки буч. Први дан био је у знаку посебне изложбе.
1
Фото: Ж. Б.

Захваљујући стрпљивом раду Изабела Балинт је прикупила неколико десетина старих фотографија и прича које осликавају живот села у прошлом веку. Одабране фотографије, са пропратним текстом, постављене су у центру села и изазвале су пажњу и мештана и гостију.

– Желела сам да кроз фотографије и текст који их прати прикажем важне догађаје у животу људи који овде живе. Ту је прича о дувачком оркестру и прича како су музичари пешице, након свакодневног посла, одлазили у Зрењанин, у музичку школу, да науче да свирају. А кад су научили, онда су били саставни део свих догађаја у селу – и радосних и жалосних. Ту су фотографије како се радило, градило, женило, причешћивало… – каже за „Дневник” Изабела Балинт.

Првог дана, између осталог, кувала се рибља чорба и пржила риба у дворишту сеоске куће. У питању је кућа коју су, уз помоћ Града Зрењанина, изградили мештани и која служи за одржавање свих сеоских догађаја. У суботу и недељу је одржана миса у сеоској цркви, а уприличена су и културно – уметничка и спортска дешавања.

Како је „Дневник” већ писао, мештанима Михајлова је јако важан сеоски фудбалски клуб. За њега не само што навијају, него га и свесрдно помажу. Зато се овом приликом кувао овчији и паприкаш од дивље свиње, а његовом продајом је обезбеђен новац како би фудбалски клуб и ове године нормално функционисао.

У Михајлову тренутно живи нешто мање од хиљаду становника. Но, у дане буча, село је пуно. Не само што долазе људи из Михајлова који живе у Зрењанину, Новом Саду, Суботици, него у село долазе и они који су у иностранству. Михајловачки буч се једноставно не пропушта. Ж. Б. 

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести