Министар Недимовић у Руми: Лањске субвенције за паоре до празника

КЛЕНАК: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио село Кленак у румској општини, где се састао са локалним пољопривредницима и председником Општине Рума Слађаном Манчићем.
1
Фото: Општина Рума

У дому Владана Вулића, пољопривредника из Кленка, Недимовић је анализирао учинак државних мера и субвенција, поручивши да ће све субвенције из претходне године бити исплаћене до 25. априла и да држава ником неће остати дужна.

- Желим да охрабрим људе, поготово млађе, који желе да уђу у друге врсте пољопривредне производње, не само ратарство. Иако је теже, може више да се заради, а држава ће помоћи подстицајима, опремом, механизацијом, системима за наводњавање, и за сваку од ових ствари дајемо пола новца - истиче Недимовић.

Румске пољопривреднике је интересовало да ли је тешко доћи до ИПАРД фондова, али и да ли ће се повећати износ субвенција по хектару.

- Покушао сам кроз практичне примере да објасним пољопривредницима како доћи до новца из ИПАРД програма, а људи који су већ добили новац, а међу њима има и воћара из румске општине, кажу да то није компликовано и да имају нашу пуну подршку за конкурисање. С друге стране, субвенције неће бити веће по хектару, али ће бити за подстицање пољопривредне производње када је у питању набавка опреме, машина, складишта, система за наводњавање- напомиње Недимовић.

Према његовим речима, држава је издвојила 53 милијарде динара за набавку опреме, што је скоро три пута више у односу на период пре десет година. Држава ће уложити нова средства у противградну заштиту, изградити 25 нових лансирних места, али се наставља и подршка при осигурању усева у износу од 40 одсто од премије осигурања, потврдио је Недимовић.

Домаћин Владан Вулић, чија породица живи од пољопривреде, напомиње да је њихов посао тежак, али да кроз субвенције може да им се олакша.

- Тренутно радим око 20 хектара бостана, 30 хектара имам под ратарским културама, па воћњак крушака и шљива на нешто више од једног хектара. Користим субвенције, осигуравам усеве и надам се бољој будућности - каже Вулић.

М. Стакић

Фото: Општина Рума

Lucija
03.05.2019 • 09:01
Opet malo lažemo narod! Subvencije za umatičena krave predat početkom jula 2018. Ni dan danas nije legao novac. Bruka!!
EUR/RSD 117.5918
Најновије вести