Млади еколози Бечеја покренули нову акцију за смањење отпада: Реци не пластичној сламчици

БЕЧЕЈ: Неформална група „Млади еколози Бечеја“ покренула је у оквиру програма „Шта ми је тешко“ акцију „Реци не пластичној сламчици“ са циљем смањења отпада и загађења животне средине.
Becej - slamcice
Фото: Челична уместо пластичне сламчице, фото: В. Јанков

Све се реализује уз подршку Младих истраживача Србије, Покрета горана Војводина, те Тим 42, ЦеГраД-а и Empower-а, а уз финансирање Министарства омладине и спорта.

- Поред пластичних кеса, сламчице од пластике су још један од предмета који се свакодневно користе, у време пандемије поготово, и не само да загађују животну средину, већ и здравље људи - наглашавају млади еколози Бечеја и додају. - Сламчица се у просеку користи 20 минута, а њен рок трајања је невероватних пола миленијума. Намера нам је да мотивишемо суграђане да промене своје навике и пластичне сламчице замене челичним, које могу више пута да се користе и касније рециклирају.

Током акције поделили су више стотина флајера о штетности употребе пластичних сламчица и 300 челичних цевчица за вишекратну употребу код куће, а четири угоститељска објекта у центру града, који су се прикључили акцији, уз челичне цевчице, добили су и титулу „Еко пријатељ“.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести