Модернизован пречистач отпадних вода: Тиса чистија код Кањиже

КАЊИЖА: У пробни погон је стављено модернизовано и проширено постројење за пречишћавање отпадних вода у Кањижи.
Општина Кањижа/За проширење пречистача од ЕУ добијено скоро два милиона евра
Фото: Општина Кањижа/За проширење пречистача од ЕУ добијено скоро два милиона евра

Ово је највећа инвестиција у комуналну инфраструктуру реализована је у оквиру  пројекта „Снабдевање водом и развој хидротехничке инфраструктуре на подручју пограничног слива“ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, који кањишка општина приводи крају са Дирекцијом за водопривреду доњотиске регије АТИВИЗИГ из Сегедина као водећим корисником, а партнер на пројекту скраћеног назива VASIDCA је и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

Укупна вредност овог пројекта је око седам милиона евра, од чега је из Европске уније  обезбеђено 85 посто или око шест милиона евра, при чему је улагање у модернизацију и повећање капацитета пречистача отпадних вода у Кањижи 1,9 милиона евра. У Кањижи је на канализациону мрежу тренутно прикључено око 3.600 домаћинстава, а са пуштањем у погон пречистача повећаног капацитета може се прикључити још око 1.000 домаћинстава и привредних субјеката. 

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер, приликом обиласка постројења са својим сарадницима и представницима предузећа „Потиски водоводи“ из Хоргоша, у чијој надлежности је водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода на подручју кањишке општине, истакао је велики значај овог улагања за житеље и привреду Кањиже. Посебан значај овај пројекат има за заштиту животне средине и развој туризма, јер се после третмана пречишћене воде уливају у каналску мрежу и потом у реку Тису.

Фото: Општина Кањижа/Челници кањишке општине и „Потиских водовода“ у обиласку нових постројења

Члан Општинског већа Кањиже за комуналну делатност Марко Ждеро наглашава да је општина за учешће у овом пројекту позвана од стране партнера јер је препозната као партнер од поверења и искуства које је потврдила у реализовању великог броја европских пројеката.


Мере се ефекти пречишћавања

У међувремену се раде детаљне анализе пречишћавања отпадних вода, тренутно се паралелно ради и технички пријем постројења, које је у пробном од марта ове године и може да траје неколико месеци, што ће зависити од ефеката пречишћавања. Све пречишћене воде се испуштају у мелиорациони канал у кањишком риту, које се могу користити за потребе пољопривреде, а потом завршавају у реци Тиси.


- Насеље Кањижа је комплетно покривено канализационом мрежом у дужини од 59 километара, тако да је било време за реконструкцију и модернизацију постојећег пречистача. Уз средства из ЕУ, општина је обезбедила сопствено учешће од 15 посто. За време док је трајао пројекат општина је морала сваке године пажљиво да планира свој буyет јер смо морали да обезбедимо средства за предфинансирање и сопствено учешће. Пред нама је био и одговоран задатак спровођења међународног тендера у складу са прописима ЕУ и успешно смо испунили ту обавезу. Било је и потешкоћа у самој изградњи у појединим периодима због временских прилика, током прошле године због ковид пандемије која нас је успорила, али смо задовољни што успешно приводимо крају реализацију пројекта – рекао је Марко Ждеро.

Технички  директор „Потиских водовода“ Весна Маркотић подсетила је да је досадашњи пречистач отпадних вода у Кањижи изграђен 1991. године за 4.000 еквивалентних становника, па је пет година касније капацитет повећан на 7.500 еквивалентних становника али само на линији воде, да би 2003. године била уведена линија муља, а 2008. године је рађена последња реконструкција и представљала је само мање кораке. – Ова реконструкција, доградња и модернизација обезбедила је повећање капацитета на 14.500 еквивалентних становника што обезбеђује крајње потребе насеља Кањижа и уводи се линија уклањања азота и фосфора што налажу нове законске одредбе. За овај пројекат је израђена пројектно техничка документација и 2015. добијена грађевинска дозвола па је Општина Кањижа обезбедила финансијска средства са којима се којима се спровела изградња око 80 посто комплетног техничког пројекта. Цео пројекат је био веома компликован за реализацију јер се ради на веома малом терену, јер је требало изградити нове објекте, базене, а обновити постојеће објекте и грађевински део задржати и променити им намену уз уградњу нове опреме. Један део објеката који више нису имали намену порушен је. срушени. Све време радио је постојећи уређај за пречишћавање отпадних вода Кањиже  - појаснила је Весна Маркотић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести