Мокрањац се разлегао у катедрали

ЗРЕЊАНИН: Омладински мешовити хор Музичке школе „Јосиф Маринковић” из Зрењанина вратио се из Братиславе са трећег Интернационалног омладинског

 музичког фестивала, са освојеном златном дипломом. По повратку у Зрењанин, диригенткиња хора Зорица Козловачки пренела је за „Дневник” утиске које су чланови златног хора донели са собом из Словачке.

- Још увек смо уморни, али препуни дивних утисака из Братиславе. Скоро годину дана смо припремали овај програм и иза нас су велики труд и залагање. Радује нас што је све завршено на најлепши могући начин, нашим добрим наступом и освојеним златом - прича Козловачки.
Фестивал је, по њеној оцени, био одлично организован, а Омладински мешовити хор је имао доста наступа. Првог дана, приликом отварања фестивала, одржан је концерт духовне музике у монументалној катедрали Светог Мартина.

- Наш хор је представио публици православну духовну музику. Био је посебно емотиван осећај певати Бортњанског, Кедрова и Мокрањца у том савршено акустичном простору прелепе архитектуре. Другог дана смо певали такмичарски програм у прелепој Дворани огледала, пред интернационалним жиријем којег су чинили еминентни музички стручњаци из Америке, Малте, Литваније и Словачке. Били смо позитивно узбуђени и презадовољни нашим певањем - истиче Козловачки.

Велике симпатије зрењанински хор је побрао и на хорској радионици, чији је био домаћин. Тема радионице била је српска народна песма и Зрењанинци су научили чланове кинеског, украјинског и шпанског хора две наше песме „Густа ми магла” и „Чије је оно девојче”, у једноставном двогласном аранжману, уз инструменталну пратњу малог бенда, такође чланова хора.

- Осталим хоровима и организаторима то се толико допало да смо на крају поподневног концерта здружено извели те композиције. Само проглашење, трећег дана, протекло је у узбуђењу и еуфоричном расположењу како то обично и бива. Наступили смо и на неколико мањих концерата, а моји певачи су користили и сваку прилику да са уживањем певају на трговима старог града. После наших наступа добијали смо похвале публике, а уследили су и позиви за нова такмичења у Белгији, Ирској и Литванији. Пресрећна сам и поносна што су они били толико мотивисани и упорни да наступимо на овом такмичењу и што су дали свој максимум - истиче Козловачки.

Она наводи да Омладински мешовити хор Музичке школе „Јосиф Маринковић” и даље очекује велики рад уколико мисли да остане у кругу најбољих.
- Овом успеху умногоме је допринела моја колегиница и другарица, стални клавирски сарадник хора Анико Гардиновачки и колеге Ђорђе Миладиновић и Дејан Амзирков. Велику захвалност дугујемо Граду Зрењанину који нам је омогућио да одемо на ово такмичење и донесемо у наш град још једну златну хорску победу– каже диригенткиња хора Зорица Козловачки.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести