Музеј пива на правом месту

ЗРЕЊАНИН: Постављањем грађевинских скела и обављањем првих радова почело је уређење објекта у којем ће се налазити зрењанински Музеј пива.

Одабрано је идеално место - у погонима варионе пропале Зрењанинске индустрије пива, основане давне 1745. године, који се налазе на обали Бегеја, одмах поред пивнице „Четир’ коња дебела“. У погонима се налазе аутентични бакарни казани које ће посетиоци, како је планирано, моћи да виде већ крајем августа.

- То је срце пиваре, а вариона је комплетно очувана. Репрезентативног је изгледа и специфична је по томе што је изграђена од камена. Коришћен је брачки мермер у више боја, а специјално затамњена стакла на страни до Бегеја била су увезена из Италије. Унутрашњост је веома интересантна и погодна за изложбе које овде планирамо да организујемо – каже за „Дневник“ Војислав Цвејић, председник „Урбаног форума“, удружења грађана које је покренуло оснивање Музеја пива.

Прва фаза пројекта подразумева спровођење грађевинских радова, обнављање фасаде и замену стакала. Очекује се да ће овај посао бити завршен до почетка традиционалне зрењанинске манифестације „Дани пива“, тако да ће посетиоци већ крајем августа имати прилику да завире у погоне чувене зрењанинске пиваре, упропашћене за време пљачкашке приватизације. У погону варионе, у јединственом пиварском индустријском комплексу, постоје законом заштићене производне машине, које су успеле да преживе распарчавање фабрике.

- Касније ћемо организовати изложбе посвећене пиварству, изложити велики број пивских флаша, чаша, кригли и етикета, архивску грађу, разне алате... Овом причом ми спајамо пивски, са наутичким, еколошким и културним туризмом. Организоваћемо туристичке туре и очекујемо да ће се значајнија средства од туризма слити у град – наводи Цвејић и додаје да ће организатори активно звати туристе током целе године.

Лиценцирани туристички водич Јарослав Стеванов наглашава да је један од доминантних облика туризма у данашње време и пивски туризам.
- Музеј пива ће бити установа где ће бити прикупљени, систематизовани и изложени предмети који имају велику културну и техничку вредност. Желимо да посетиоцима понудимо комплетан угођај и да то буде још један од разлога њихове посете нашем лепом граду – напомиње Стеванов.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести