На Базару здравља у Бачкој Паланци најављена куповина новог мамографа

БАЧКА ПАЛАНКА: На Светски дан здравља, прошлог петка, у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ у Бачкој Паланци одржан је базар здравља „Здравље за све“. Већи број фармацеутских кућа, лекара и осталог медицинског особља били су на располагању Бачкопаланчанима.
1
Фото: Т. Пачић

Базар је обележило изузетно велико интересовање грађана, свих узраста, који су дошли да провере очни притисак, слух, вид, ниво шећера у крви или витаминско-минерални статус, као и да добију одговараћује савете од стручњака. Такође, организована су и три предавања о релевантним темама која су одржали лекари овдашњег Дома здравља.

- Наша установа је, након дуже паузе, поново обележила Светски дан здравља организовањем традиционалног базара здравља. Понуда је била разнолика, од наших излагача, три предавања, па до кратких консултација са нашим лекарима специјалистима. Такође, организована је и изложба радова полазника Предшколске установе „Младост“, са цртежима на тему здравља. Оно што је веома битно јесте и да смо пре неколико дана од Покрајинског секретаријата за здравство добили 12,5 милиона динара за куповину два апарата, мамографа и аутоклава, то јест, апарата за стерилизацију - казала је новинарима директорка дома здравља „Др Младен Стојановић“ др Срђана Крстоношић .

Директорка се захвалила и спонзорима који су омогућили да се базар здравља ове године дигне на виши ниво. Епидемиолог др Мирјана Валан истакла је да се Светски дан здравља обележава већ 75 година.

- Циљ обележавања јесте да јавно здравство буде доступно свима, као једно од основних људских права. То се постиже само висококвалитетном здравственом услугом, која мора бити доступна свим грађанима, на свим нивоима, да ту услугу спроводе добро едуковани здравствени радници као и да постоји добра воља органа власти да се улаже у здравство. Када је реч о унапређењу здравља, најефикаснији начин је подизање примарне здравствене заштите на виши ниво. Такође, када говоримо о здравственој заштити грађана, пре свега мислимо на откривање и сузбијање фактора ризика који доводе до појаве болести, рану дијагностику болести и адекватно, добро лечење, рехабилитацију, као и очување и унапређење здравља. Један део односи се и на доступност информација за остваривање ових права. Наравно, битно је и да сами водимо рачуна о свом здрављу, кроз добре стилове живота, правилну исхрану, физичку активност, све у складу са нашим годинама и здравственим стањем – објаснила је др Мирјана Валан.

Она је додала и да је веома битно да грађани имају свог одабраног лекара, ради контроле сопственог здравља. Такође, последњих година се доста ради на раном откривању болести, између осталог, кроз скрининге. Мамографија, у циљу раног откривања рака дојке, као и скрининг карционама грлића материце, су само неки од прегледа на које из бачкопаланачког Дома здравља редовно позивају, а на које суграђанке треба да се одазову, у што већем броју.

Т. Пачић

Mirka
10.04.2023 • 20:21
Dzaba sve kad nece nista da rade.Osoblje je uzasno.Nisi dobrodosao ni kad si bolestan a preventive radi,nema ni govora.Fujj!!!
EUR/RSD 117.1996
Најновије вести