На јесен и стаза од Тромеђе до Апатинског пута

СОМБОР: У Сомбору је постојала идеја о „Сомбору на води“ још пре две деценије којом би се створили садржаји на Великом Бачком Каналу и његовој Тромеђи (укрштању са каналима ДТД).
veliki backi kanal, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Dnevnik.rs

Реализација ове идеје је ипак морала да чека годинама, да би недавно Тромеђа као атрактивно и омиљено излетиште била делимично уређена, а како најављују из варошких власти с јесени би, захваљујући пројекту партиципативног буџетирања, требала да никне и стаза која би спојила ово излетиште са Апатинским путем.

Овај пројекат није и једини који се остварује захваљујући непосредном учешћу грађана у „кројењу“ градског буџета, подухват који је Сомбор започео 2015. године, чиме се сврстао међу првих десет локалних самоуправа које су спровеле процес Партиципативног буџетирања. Тада су у оквиру два циклуса анкетирања најпре прикупљени идејни предлози грађана, а затим и изгласан предлог за изградњу платоа испред Месне заједнице „Станишић“ у истоименом селу. Наредне, 2016. године настављено је анкетирање грађана када је прва на листи предлога била изградња излетишта на „Тромеђи“, док је 2017. године победио предлог за реновирање објекта предшколске установе у Кљајићеву. У оквиру програма Партиципативног буџетирања 2018. године, грађани су са 2.235 гласова подржали предлог „Изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана „Слон“ до купалишта на Тромеђи)“. Поменуто шеталиште до данас није изграђено због неуспешне јавне набавке јер понуђач није поднео исправну документацију, па је комплетан процес реализације пројекта померен.


Реконструише се куглана у Кљајићеву

Претходне године грађани су са 1.583 гласова одлучили да подрже пројекат „Уређење објекта рекреативног центра у Кљајићеву“ односно уређења тамошње куглане. Према речима Саве Дојића, задуженог за варошке финансије и сам пројекат, радови на реконструкцији Куглане у Кљајићеву су почели протекле седмице а рок за завршетак је 40 дана. Изводе се лимарски радови и замењују се улазна врата у куглану.


Коначно, према информацијама из Градске управе, пројекат за изградњу шеталишта и осветљења уз канал од ресторана „Слон“ до купалишта на „Тромеђи“ је завршен почетком ове године и тренутно се припрема документација за расписивање јавне набавке за извођење радова. Ако не буде непредвиђених околности приликом спровођења поступка јавне набавке, радови би требали да почну на јесен, а план је да поменута стаза буде готова најкасније на пролеће 2021.године.

Члан Градског већа за област финансија и привреде и председник Радне групе за за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину Сава Дојић је подсетио да је прошле године спреведен поступак партиципативног буџетирања и међу ученицима сомборских средњих школа, те да је на основу резултата њиховог гласања спроведена и завршена јавна набавка. Изабрани су понуђачи за робу и услуге, па ће Гимназија „Вељко Петровић“ добити пројектор, мобилну таблу и два лап топа, Средња економска школа 15 клима уређаја са уградњом, Средња пољопривредно прехрамбена школа 15 металних ормана за гардеробу и обућу, а у Средњој медицинској школи и у Средњој школи „Свети Сава“ се ради на обнови тоалета. Како се у процес партиципативног буџетирања из године у годину укључује све више грађања, који на овај начин одлучују где ће се утрошити њихов новац из буџета, и ове године ће бити спроведен поступак „Партиципативног буџетирања“, најавили су из сомборске Жупаније, односно седишта овдашње Градске управе.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести