На траси обилазнице око Орловата и нови мост преко Тамиша

ЗРЕЊАНИН: Одборници Скупштине града Зрењанина су на јучерашњем заседању већином гласова усвојили одлуку о доношењу Плана детаљне регулације дела обилазнице око Орловата.
В. Фифа/Орловат
Фото: В. Фифа/Орловат

Како је саопштено након седнице локалног парламента, усвајање ове одлуке најзначајнији је корак у доношењу планске регулације, којом се решава дугогодишњи проблем мештана Томашевца и Орловата, настао због забране коришћења старог друмско-железничког моста, подигнутог још 1880. године.

Планом детаљне регулације обухваћен је део обилазнице око Орловата, односно деоница од раскрснице Ботошког друма и Улице Иве Лоле Рибара, до раскрснице државног пута II-А реда број 130 за Томашевац, у дужини од 1,6 километара. Овај пројекат обухвата и изградњу новог друмског моста преко реке Тамиш, дужине око 190 метара. 

„Циљ израде Плана детаљне регулације је измештање дела трасе државног пута II-А реда број 130, у дужини од приближно 1,6 километара, у оквиру којег се мора изградити нови мост преко Тамиша. Изради плана се приступа због угрожене стабилности и функционалности постојећег моста преко реке Тамиш на државном путу и потребе изградње новог на измештеној траси, како би у потпуности били задовољени сви захтеви по питању носивости, сигурности и безбедности саобраћаја“, наводи се у документу који је усвојила Скупштина града. 

Нови мост ће се налазити на око 65 метара узводно у односу на постојећи друмско-железнички челични мост, који је изграђен још пре око 140 година. Постојећи мост је прилично дотрајао и на њему је званично забрањено одвијање друмског саобраћаја. Део обилазнице око Орловата у зони новог моста, иначе, налази се на траси будуће Банатске магистрале, односно државног пута I-Б реда број 24, који обухвата правац Ђала–Зрењанин–Ковин, у дужини од око 225 километара. Усвојеним планским документом отвара се могућност, не само за градњу новог моста, већ и саобраћајнице којом би се транзитни саобраћај у потпуности изместио из Орловата и касније повезао с ауто-путем Београд - Зрењанин, чија планирана траса пролази у близини тог села.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је истакао да је седница локалног парламента одржана по хитном поступку, јер градска власт сматра да не треба трошити ни дан више, када је у питању решавање горућих проблема попут овог. 

- По завршетку овог посла биће раздвојен железнички од друмског саобраћаја, кроз нову саобраћајницу која ће бити окренута ка планираном ауто-путу. Оно што је било до локалне самоуправе, ми смо урадили у најкраћем могућем року. Сада је на Јавном предузећу „Путеви Србије“ и ресорном министарству да се што пре приступи реализацији овог капиталног инфраструктурног пројекта – поручио је Салапура. 

Ж. Балабан  

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести