Надметање гускова у Мокрину: Родац за другу титулу очерупао Корону

МОКРИН: Гусак Родац у власништву Александра Адамова у одлучујућем окршају у финалу 36. Светског надметања гускова на Гушчарском тргу у Мокрину, надјачао је ривала Корону из јата Ивана Проданова.
g
Фото: Finalni okršaj guskova u Mokrinu/ Ištvan Kepe

Ово је друга светска титула коју је изборио Родац, јер је претходну освојио 2017. године, а овог пута нађачао је Корону у беспоштедној борби крилима и кљуновима која је потрајала 11 минута.

- Гуске сам почео да терам са оцем, као што сада то раде и моји синови. Да би се однеговао шампион потребно је да гусак има добру храну, добру негу, да се спрема и буде снажнији од ривала. Пазимо га, мазимо и чувамо, баш као ненадмашног шампиона Ацику, који је најстарији гусак у Мокрину. Ацика је четири пута био светски шампион и Родац је његов наследник и верујем да може и да га надмаши - пресрећан је Адамов.

Власник шампионског гуска оцењује да је на путу до освајање нове титуле имао квалитетне противнике, мада сматра да је његов љубимац Родац на путу до финала имао тежи пут.

Фото: Aleksandar Adamov/Ištvan Kepe

- Родац се није уплашио Короне, а одлучиле су нијансе, показао се спремнијим од Короне. Родац се неће одмарати, планирам и наредне године учетствује у надметању. Осма му је година, али верујем да може да достигне и претекне Ацику. Шампиона чека добра нега, добра храна, редовне шетње, купања и терање ради одржавање форме - објашњава Адамов.

У окршају младих једногодих гускова победио је Жућко, власника Лазара Адамова, који је нађачао Милка у власништву Мирка Јолића. У конкуренцији двогодаца победу и шампионски пехар однео је гусак Мистрал млађаног Стевана Огњанова, који је био успешнији од Срећка у власништву Саве Терзића Кошничара. 

Фото: Finalni okršaj guskova u Mokrinu/ Ištvan Kepe

- Прошле године смо освојили треће место, а овог пута смо шампиони, уз помоћ пријатеља који нам је поклонио гуска и јато гусака. Дали смо све од себе ове зиме. Гусак и његово јато су се шетали, тренирали и купали. Овај успех нам је подстрек да идемо даље, да будемо шампиони и у сениорској конкуренцији. Гусак ће сада мало мировати, али имамо жељу и када са две три године сазри поново ће се такмичити - поносан је Стеванов отац Ненад Огњанов.

Догађају је поред бројне публике присуствовао и градоначелник Кикинде Никола Лукач, који вели да је увек задовољство посматрати занимљива надметања, којим се чувају обичаји и традиција овог дела Србије.

- За нас Мокринчане је ово надметање традиција и обавеза. Дужни смо да традицију очувамо и да све функционише на најбољи начин. Када нас време послужи, као што је то овог пута онда је то прави угођај. Гускови се у току зиме надмећу због женки, а ми смо томе придали велики значај па смо већ одавно дошли до тога да је манифестација светски позната - каже председник Удружења „Бело перо”, које је организатор надметања. 

Фото: Nenad i Stevan Ognjanov/ Ištvan Kepe

Признање за најстаријег гуска понео је Александар Адамов, власник 22-годишњег Ацике, легендарног и за сада ненадмашног шампиона светског надметања у Мокрину, признање је по ко зна који пут већ добила најстарија гуска Четкица којој је 25 година, у власништву Драгана Барбата.

Милорад Митровић

 

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести