Награде Аврам Мразовић најбољим просветарима

СОМБОР: Ослањајући се на традицију просвећивања словенског југа дужу од 240 година, Сомбор је у складу са историјским наслеђем обележио Дан просветних радника, тако што је  у Великој сали Скупштине града организована пригодна свечаност на којој је заслужним просветним радницима уручено признање „Аврам Мразовић“.
д
Фото: Град Сомбор

Награда је установљена 2015. године и додељује се просветним радницима са територије Града Сомбора за ангажман који доприноси подизању стандарда кроз иновативан рад у предшколском, основношколском и средњошколском  образовању.

На овогодишњем конкурсу за доделу признања надлежна Комисија је одлучила да се признање „Аврам Мразовић“ у области предшколског образовања додели васпитачици Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Недељки Живковић, у категорији основношколског образовања и васпитања Едити Сакали, педагогу у ОШ „Братство  Јединство“ у Сомбору, док је у категорији средњошколског образовања и васпитања овогодишње признање „Аврам Мразовић“ завршило у рукама др Лидије Неранyић Чанда, професорке српског језика и књижевности у овдашњој Гимназији „Вељко Петровић“.

Признање и захвалнице уручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је учитељима, васпитачима, професорима и наставницима честитала Дан просветних радника и истакла да је то идеална прилика да се величају име и значај визионара као што је Аврам Мразовић.

- Прошле године обележили смо 240 година од када је основана прва школа за образовање српских учитеља на читавом словенском југу, чувена Норма, чији је оснивач и утемељитељ управо Аврам Мразовић. Захваљујући њему пре више од два века Сомбор је постао центар образовања. Наша је жеља да такав остане и у будућности. Зато смо и у претходним годинама и у овој години, улагали у све оно што чини образовање у нашем граду, од предшколског, основног, преко средњошколског и све оно што је у надлежности Града Сомбора. Наша је жеља да свако сомборско дете има право на предшколско образовање од најранијег узраста, те смо кренули у доградњу објеката предшколских установа, повећавали број смештајних капацитета и подстицали и приватне вртиће. Сходно томе готово да ни једно дете не чека на упис у вртиће и на томе ћемо радити и у будуће.- обећала је сомборска градоначелница.


Афирмисан центар образовања

- За нас је од значаја и средњошколско образовање, даље усмеравање и афирмација наших средњих школа да иновативним и развојним програмима афирмишу и даље Сомбор као центар образовања и васпитања – истакла је Душанка Голубовић и најавила највеће инвестиције ове школске године у Средњој техничкој школи, где је то и најпотребније.

-  Овде говорим о зградама, објектима и опреми и о свему ономе што заправо без људског фактора и потенцијала нема никаквог смисла. Отуда заправо сматрам највећом инвестицијом ове године отварање Центра за стручно усавршавање запослених у образовању, одакле очекујемо да потекне један велики расадник знања у коме ће наши просветни радници  бити слушаоци, али и предавачи и у том смислу такође утицати на центар образовања у Сомбору- рекла је градоначелница.


Највеће инвестиције у области предшколског васпитања и образовања ове године пристигле су из мера популационе политике усмерене ка објекту вртића „Невен“ у Коњевићевој улици, док је највише варошких буyетских средстава издвојено за сеоску Основну школу „Никола Тесла“ у Кљајићеву.

Свечаности поводом Дана просветних радника присуствовали су просветни радници предшколског, основношколског и средњошколског образовања, представници Школске управе Сомбор, Педагошког факултета, као и представници органа овдашње локалне самоуправе, док су у свечаном делу програма учестовали ученици Гимназије „Вељко Петровић“ и хор Сомборског певачког друштва.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести