Након више од три деценије у Врбасу отварају геотермалне изворе

ВРБАС: Општина Врбас добила је признање да је трећа у Војводини по улагањима у спорт, а према речима председника општине Милана Глушца могу се похвалити чињеницом да су многи клубови отишли у виши ранг, односно лигу.
Sportski centar Vrbas/J. Ivanovic
Фото: Ј. Ивановић

Када је реч о Центру за физичку културу у Врбасу за који Глушац истиче да је најбољи спортски центар у читавој Србији, величине 40.000 квадратних метара отворених и затворених терена, потписан је уговор са компанијом НИС, за активирање геотермалних извора, који су запечаћени осамдесетих година.

- Са тим процесом за који очекујемо да ће бити готов до краја године, добићемо грејање за комплетан центар, али ћемо моћи да размишљамо о туристичким потенцијалима, јер постоје смештајни капацитети, као и отворени и затворени базени, комплетна спортска инфраструктура на једном месту - каже Глушац и додаје да ће кроз изворе покушати да развију и туризам у Врбасу.

Тим поводом, урађен је још један пројекат, реч је о Шлајсу, делу Великог бачког канала, на ком се људи купају.

Фото: Sportski centar Vrbas/J. Ivanovic

-Ту је већ формирано купалиште, један део уређених стаза, али суграђани ту и пецају, рекреирају се, и урадили смо пројекат који би оплеменио целу причу, а надамо се подршци у наредном периоду- каже Глушац.


У петак отварање базена

Овогодишња сезона купања на базену почиње сутра и зато је улаз бесплатан. Иначе ће улазница бити 150 динара, као и лане, а попуст од 20 динара важи за студенте, пензионере, ратне ветеране и ратне војне инвалиде. Попуст се може остварити и куповином комплета од 15 улазница по цени од 1.800 динара. Улаз на базен биће бесплатан за децу до седам година. Радним данима базен ће бити отворен од 8 до 18 часова, а викендом радиће сат дуже, до 19 часова. Од ове сезоне деца ће имати прилику да уживају и на тобогану, који је постављен крај средњег базена.


Помоћ спорту у Врбасу из буyета била је велика и ове године, а нису изостали ни повратни, позитивни ефекти улагања у спорт.

- Пет клубова отишло је ранг, односно лигу више прошле године, а до краја сезоне очекујемо да ће укупно девет клубова отићи ранг више, што је показатељ да смо новац уложили на прави начин. Издвајања за спорт ове године износе 31,5 милиона динара, које укључују и стипендије за спортисте - каже председник Општине Врбас. -Локална самоуправа финансира више од 50 клубова, а оно што је још важно да су сви садржаји у Центру за физичку културу, који користе у великој мери и рекреативци, и даље бесплатни за спортске клубове, јер се финансирају из буyета Општине.

Према његовим речима, важно је и да суграђани користе Центар, и велики број деце тренира неки спорт, битно је да се здраво развијају, али и да одаберу спорт који њима одговора.

Фото: Sportski centar Vrbas/J. Ivanovic

- Изузетно нам је важно да их усмеравамо на ту страну, да не би дошли у ситуације које нико својој деци не би пожелео- каже Глушац.

Општински челници приредили су, поводом завршетка такмичарске сезоне, свечаност за најбоље спортисте општине Врбас, клубове и појединце. На пријему су били РК и ЖРК Врбас, ФК „Обилић” из Змајева, Бокс клуб „Чарнок” и Стрељачки клуб Врбас. Из општинског буyета издвојена су средства за стипендирање најбољих спортиста који ће месечно добијати по 10.000 динара. Уговоре о стипендирању потписали су: Матилда Навратил (Шах клуб Врбас), Лука Ераковић (Пливачки клуб Делфин), Миомир Мајкић (Џудо клуб Тори), Ђорђе Буквић и Матија Босанчић (Јунити Фајт Тим Врбас), Урош Митровић (РК Врбас), Јелена Мажић (ЖРК Врбас), Митар Ераковић и Миљан Марковић (КМФ Летећи Холанђани), Љубо Јалови (Клуб борилачких спортова Врбас) и Стефан Цамовић (Бокс клуб „Чарнок”). 

М. Сћ - З. Д.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести