Наш читалац из Крчедина тражи дом за пса Цицику

Наш читалац Славко Мирковић из Крчедина, који је наш читалац више од 50 година и који је у периоду од 2011-2016 година удомио 46 паса, замолио нас је да му помогнемо око удомљавања пса којем је дао назив Цицика и послао нам је писмо поштом.
Cicika
Фото: Приватна архива

„Иако сам радио у Либији и Немачкој, “Дневник” сам читао и у иностранству, био сам и претплатник“, каже Мирковић и додаје да је од 2009. године у пензији и живи на крчединској обали Дунава.

Славко нам се обратио због напуштених паса и мачака и каже да је одувек био власник бар два или три пса, које је водио са собом и у иностранство.

Славко каже да је удомио псе и у Немачку, па затим у Сремске Карловце, Инђију, Бешку, Војку, Крчедин и разна друга места, а да га је мука натерала да нам пише због његове Цицике.

„Прошле године је овде код мене на плацу једна женка оштенила пет кучића, три мужјака и две женке“, каже Славко и додаје да су два мужјака страдала од аута, једно је удомио у Крчедину. Према његовим речима, са женкама је имао проблем, иако их је одмах стерилисао у Инђији, да би се убрзо нашао добри власник и примио једну кују у „добру сељачку кућу“, а једна кујица је остала код њега. Цицика.

„Неки овде не могу ни да чују реч пас, те нашу Цицику прогањају и малтретирају, чак гађају из ваздушне пушке“, каже Славко и додаје да су Цицики у Бешки код ветеринара већ вадили дијаболу из ноге, а пре пар дана јој је и извадио једну из леђа, јер на срећу није ушла дубоко под кожу.

Управо зато Славко нам се обратио јер тражи бољи дом за Цицику, којој је специјалност лов пацова и пливање.


Злостављање животиње забрањено законом

Закон о добробити животиња, истичу, забрањује злостављање и борбе животиња, док Кривични законик предвиђа казну до три године затвора и новчану казну за учиниоце који злостављају и убијају животиње на незаконит начин или организују борбе животиња.


„Она је мешанац тежине десет килограма, како сам већ рекао стерилисана и стара годину дана“, каже Славко и додаје да ће је и чиповати о свом трошку, само да Цицики нађе леп дом, у коме је неће прогањати.

Уколико желите да удомите Цицику, јавите се нашој редакцији.

Да је ситуација све лошија говори и податак да је у последњих недељу дана у Врднику отровано чак 13 власничких паса и четири мачке. Од отрованих паса, троје је преживело, а огорчени власници кажу да је број отрованих сигурно много већи.

Председница Удружења за заштиту животиња и животне средине “Зелена Шапа“ из Врдника Маријана Младеновић  каже да је случај предат јавном тужиоцу у Иригу и апелује на све власнике паса и суграђане да уколико ишта знају о овом нечувеном злочину, информације проследе надлежнима у полицијској управи.

„Језиво је што се у неколико дана угасило толико недужних живота. Врдник као место треба да краси природна лепота, а не смртоносна супстанца по главним улицама“, каже Маријана.

Иначе, реч је о отровима, који делују и ако се удахну, изузетно су јаки, повећавају телесну температуру и долази до распадања унутрашњих органа. Маријана наглашава да је ситуација врло озбиљна и моли све који нешто знају о случају тровања да пријаве кривце полицији.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, уз подршку Удружења из читаве Србије, покренуло је интернет кампању пре неколико дана која информише грађане о јамарењу, односно злостављању животиња и борбама животиња које се одржавају широм Србије иако су оне законом забрањене. Према подацима којима располажу Удружења, око 1.000 лица у Србији активно злоставља животиње јамарењем, а чак 10.000 животиња сваке године жртве су овог вида суровог иживљавања. Најчешће жртве јамарења су лисице и јазавци, а неретко у овим незаконитим активностима страдају и пси који се боре с дивљим животињама, наводи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести