Наука и за ракијски казан

АПАТИН: Једна од компаративних предности Србије, која је дефинитивно слабо или нимало искориштена је поднебље, тероар и традиција воћарске производње, којој је виши степен обраде производња воћних дестилата, односно воћних ракија.
М. Миљеновић/Прошлогодишња апатинска „Ракијада”
Фото: М. Миљеновић/Прошлогодишња апатинска „Ракијада”

Управо овај производ би, да је среће и имајући на уму шкотски, ирски виски или француски коњак, могао да буде један од адута у српском извозу, уместо што се сваке сезоне понавља прича о проблемима извоза свежег, конзумног воћа, чија је цена вишеструко мања од оне коју би могла да постиже српска ракија.

Имајући то на уму, а бивајући заљубљеници у „ракијашку” традицију, односно не дозвољавајући да их модерна времена удаље од лампека илити ракијског казана, одлично организовани чланови апатинског Удружења грађана „Чувари традиције” намерни су да не само од Апатина као једног од средишта Заштићеног резервата природе „Горње Подунавље” направе нови центар производње ракије, већ и да се у том подухвату што више ослоне на науку и технологију чијим познаваоцима Србија не оскудева. Тако су пре три године зачели манифестацију тамошње „Ракијаде”, која у летњем периоду на обали Дунава окупи огроман број оних произвођача воћних дестилата који имају чиме да се подиче, али и да заинтересованима пруже прилику да размене искуства и сазнају све о најновијим трендовима и опреми за производњу воћних ракија.

Фото: М. Миљеновић/Петар Хорти

– Ово ће бити друга по реду ракијашка радионица коју организујемо у Апатину као својеврсну најаву окупљања произвођача воћних дестилата 1. априла – појашњава Петар Хорти, председник УГ „Чувари традиције“ у Апатину. – Свако ко има жељу да опроба себе у магичном задовољству производње ракије има прилику да у једном практичном приказу савлада основе савременог начина прављења овог изузетног пића, једног од симбола и поноса наше државе – каже Хорти напомињући да ће учесници радионице имати прилику да практично савладају основе одабира и руковања воћем, квалитетну припрему кљука са енолошким средствима, традиционални и уједно савремени начин фракционе дестилације који је прихваћен у целом свету као и неговање, одлежавање и старење ракије.

Како организатори наглашавају, ова радионица би могла да помогне онима који се воде мишљењем да самостално производе своју ракију и оне које интересује практична обука на хоби нивоу, а немају времена за присуство на вишенедељним семинарима.

– Радионица је намењена и онима који већ имају неко практично искуство а нису у путпуности задовољни, али и онима који су захтевни у смислу квалитетне и врхунски произведене ракије – каже Хорти наглашавајући да ће се учесници током радионице практично упознати са опремом, приручним средствима и помагалима које би било пожељно да има сваки  хоби произвођач, али и практичним приказом  укомљавања воћа, односно млевењем, подешавање пХ вредности, додавањем енолошких средстава, практичним извођењем дестилације кљука у меку ракију и исто тако практичним извођењем препека фракционом дестилацијом, односно правилним одвајањем првенца, срца и патоке.

– У току радионице редом, корак по корак, илустроваћемо одабир и примену енолошких средстава и процес укомљавања, правилно постављање уређаја за дестилацију (казана) са објашњењем како се он припрема за производњу, количински исправно пуњење казана, дестилацију и исправно подешавање јачине меке ракије и фракциону дестилацију једног препека меке ракије са правилним одвајањем првенца, срца и патоке, а за време трајања дестилације, у периоду празних ходова, биће одржано и теоретско предавање са посебним акцентима на производњу ракије од коштичавог и јабучастог воћа – каже Петар Хорти, позивајући истомишљенике да се заинтересују, не само за колегијално дружење, већ и за стицање нових знања у српском хедонистичком „националном спорту” и пријаве на апатинску ракијашку радионицу до 23.марта, како би узели учешће у овој едукацији која ће бити одржана 1. априла у тамошњој дунавској марини.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести