Наутички туризам на каналима

КУЦУРА: Један од највећих наутичких скупова у последњих неколико година одржан је у Куцури. Скуп је организовао Еколошки покрет Врбаса у сарадњи са партнерима

из УГ „Дунавски пропелер” из Београда, за представнике 38 организација. Округли сто бавио се потенцијалима наутичког туризма на војвођанским каналима, а главни инжењер за пловидну у ЈВП „Воде Војводине” Мирјана Живковић представила је пројекат изградње четири привезишта.
- Једно би било на брани на Тиси, затим на каналима код Турије и Сомбора, као и преводници у Куцури – рекла је Живковић, појаснивши да би уз привезишта били изграђени и приступни путеви, рампе за извлачење чамаца и пикник сетови за одмор.

На скупу су биле представљене реке и канали, индустријско наслеђе на њиховим обалама, као и природна, али махом, занемарена водена веза са суседима у региону. Председник Еколошког покрета Врбаса Ратко Ђурђевац каже да би држава морала да финансира израду студија које би јасно показале потенцијале наутучког туризма, посебно на каналској мрежи у Војводини.  Закључци скупа су упућени надлежнима с оценом да наутика треба да добије статус привредне гране у развоју. Легализацијом пловидбе и отварањем три хиљаде километара пловних путева у Србији, могло би да се запосли пет хиљада људи, сматрају еколози.

Председник Општине Врбас Милан Глушац, који је присуствовао округлом столу, каже да у области наутике лежи шанса за развој.
- Потребно је да се пружи подршка новим пројектима и да се поједине тачке на каналима претворе у туристичке и наутичке центре- каже Глушац.  Заменик генералног директора ЈВП „Воде Војводине” Стеван Илинчић добио је донацију од власника фирме „Њорлд Стронг Гуард” Јаноша Мајора из Дебрецина (Мађарска) примио је донацију за санацију и конзервацију преводнице у Бездану.

М. Сћ
 

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести