Неформална група „Озеленимо Бечеј” креће у акцију

БЕЧЕЈ: Инертност супротна прокламованој акцији пошумљавања покренула је групу Бечејаца, чија средина је једна од најмање пошумљених у Србији.
zasadi
Фото: В. Јанков

Истомишљеници су преко Фејсбука оформили групу „Озеленимо Бечеј“ и кренули у акцију. Иницијатор читавог посла је неформална група „The Mighty Mighty Becheys“, а из дана у дан се прикључују друге групе сличног профила, спортски и други клубови, појединци...

Прва акција заказана за 13. март зацртала је да засади 1.000 садница белог јасена и других аутохтоних врста дрвећа, као што су багрем, липа, храст лужњак...

- Сви који на било који начин желе да се укључе у акцију, треба да се пријаве до 5. марта, како бисмо припремили програм деловања. Под учешћем у акцији подразумева се помоћ у садњи, донирање новца за куповину садница или саме саднице, чак и простора на којем би се обавила садња. Имамо пример да нам је суграђанин донирао хектар земљишта на ком ћемо подићи нову шуму. Локална самоуправа је већ у првој акцији донирала 500 садница белог јасена, који ће се засадити на јавним површинама у граду. Знајући да Бечеју недостаје 800.000 садница, најављених хиљаду је „кап у мору“, али планирамо да акција буде вишедеценијска. Знамо да Бечеј никад неће бити ваздушна бања, јер ће прашине увек бити, али се новим засадима аутохтоног дрвећа може поправити стање и смањити загађење ваздуха -вели у име организатора Синиша Томић.

Мада бројке знају да заварају, Србија је са око 29 процената најслабије пошумљена европска земља, а пошумљеност Војводине је свега 6,5 одсто. Да све буде јасније, европски просек пошумљености је 39 процената. Статистички подаци кажу да је осамдесетих година прошлог века око 10.000 хектара пошумљавано у Србији, а лане само 614.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести