Некад аутобуска станица, сада центар Дана пива

ЗРЕЊАНИН: Саобраћај у деловима улица Житни трг, Војводе Петра Бојовића и Николе Пашића у Зрењанину обустављен је од јуче, и тако ће бити све до понедељка, 15. августа, до 12 часова, због одржавања манифестације „Дани пива“, саопштило је Јавно предузеће „Путеви Србије“.
d
Фото: Приватна архива

Током одржавања манифестације саобраћај ће се одвијати локалним саобраћајницама, сходно привременој саобраћајној сигнализацији.

Житни трг у Зрењанину ће ове недеље, поред Трга слободе, бити главно место одржавања традиционалне градске манифестације „Дани пива“. Када се на њему не налазе штандови са пивом и храном, као и бина на којој наступају нека од најзначајинијх имена домаће и регионалне музичке сцене, овај трг служи као паркинг. А раније је имао и друге функције.

Житни трг је формиран по насељавању „Пиварске махале“, након почетка рада овдашње пиваре, 1745. године, као и нових четврти према насељу „Доља“ и Улици Ђуре Јакшића. Некада је служио као житна пијаца, па отуда и његов назив. Када је изгубио функцију житне пијаце, седамдесетих година је служио као локална аутобуска станица. Потом је трансформисан у садашње јавно паркиралиште.

У послератном периоду је преименован у Трг ЈНА, да би му деведесетих година прошлог века било враћено првобитно име. Визуре трга битно су измењене градњом Магистралног моста, 1965. године, а потом и дванаестоспратних стамбених зграда (1979. године) и трговачко-пословног центра „Мала варош“.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести