Никако да се ухода сакупљање секундарних сировина

БЕЧЕЈ: Од како су лепезу рада проширили сакупљањем секундарних сировина, у фирми за комуналне услуге „Потисје – Бечеј“ суочавају се са додатним проблемима.
d
Фото: Dnevnik.rs

Мислили су да је довољно да пригодним флајерима обавесте кориснике својој услуга, али све се искомпликовало.

- Приликом сваке промене, уз yак за сакупљење секундарних сировина приложимо и обевештење, али наши корисници, по навици, то и не прочитају, мислећи да је неки рекламни папирић, одмах га згужвају и баце у канту за смеће. Сада смо припремили 13.000 обавештења наранyасте боје у ком грађане бечејске општине информишемо о месечном распореду одношења yакова са секундарним сировинама до краја године. Јер, то се ради посебним возилом, два пута месечно и не у исто време када и канте са смећем. Летње радно време је од 6 до 14 сати и молимо суграђане да на време изнесу своје потпуно напуњене yакове искључиво секундарним сировинама – рекао је директор „Потисја - Бечеј“ Золтан Фејеш.

Иако се већ неколико месеци боре са новим изазовом, изгледа да уходавање система неће ићи лако. Грађани нису схватили захтев да се у yакове убацује само ПЕТ амбалажа од воде, пива и сокова, не и пластична амбалажа од млечних производа и санитарне хемикалије, затим алуминијумска амбалажа од енергетских пића, пива и сокова, стаклене боце и картон, а не било која врста папира.

- У yаковима радници проналазе баштенски отпад, покошену траву и други отпад. За сада је тек од 35 до 40 одсто секундарних сировина, а остало је отпад који не треба да буде у yаковима – рекла је Татјана Рајлић из „Потисја”.

Едукација је потребна и по питању коришћења канти за комунални отпад, које се често оптерете више од прописане тежине и долази до уништења.

- Само у овој години уништено је 40 канти од 120 литара и 39 од 80 литара. Људи стављају грађевински шут у доњем делу, а преко тога кабасти отпад, па када камион подиже канту долази до уништења. Додамо ли да су и два велика пластична контејнера од 1.100 литара уништена, последњи је у ноћи минулог викенда запаљен, а такви контејнери коштају 30.000 динара, онда је укупна штета од уништења канти и два контејнера 210.000 динара. Стрпљиви смо, радимо на едукацији и очекујемо побољшање ситуације око посла са секундарним сировинама - закључује директор Золтан Фејеш.

Током маја yакови са секундарним сировинама односиће се од 13. до 17. и од 27. до 31. овог месеца. У Дрљану и Милешеву се yакови са секундарним сировинама односе када и комунални отпад.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести