Њилаш у Сенти с представницима Конфуцијевог института

НОВИ САД/СЕНТА: Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш састао се с представницима Конфуцијевог института, директорима средњих школа у Сенти и чланом Општинског већа задуженим за образовање Атилом Перпауером.
nj
Фото: vojvodina.gov.rs

У оквиру радног састанка договорена је сарадња између ових васпитно-образовних установа и Института, како би од септембра следеће године заинтересовани средњошколци, али и одрасли, имали прилику да се упознају с кинеском културом и језиком.

Сарадња између Кине и Србије на завидном је нивоу. Захваљујући Конфуцијевом институту, изграђен је мост који додатно повезује наше две земље у области културе и образовања. Драго ми је што се, као резултат данашњег састанка, у ову сарадњу укључују и средње школе у Сенти, како би што више младих имало прилику да се упозна с кинеском културом и језиком, рекао је Њилаш.

Конфуцијев институт, са седиштем на Универзитету у Новом Саду, свечано је отворен 27. маја 2014. године и тако постао део велике породице Конфуцијевих института у свету. Чен Хуи, универзитетски професор из Кине, на челу је ове институције у протекле три године.

Фото: vojvodina.gov.rs

Мој задатак је да понудим курсеве кинеског језика ученицима и целокупној заједници заинтересованој за кинеску културу. Између Србије и Кине успостављена је братска сарадња, на коју смо посебно поносни, што је потврдио и председник Александар Вучић. Са оваквом политичком подршком учинићу све што је у мојој моћи да изађемо у сусрет потребама локалног становништва и развијемо сарадњу на пољу образовања, како бисмо унапредили наше братске односе, закључио је Чен Хуи.

Око 1.000 ђака и студената изучава кинески језик и културу у Републици Србији, а захваљујући Конфуцијевом институту све више студената има прилику да настави школовање у Кини. Осим часова на Филозофском факултету, Конфуцијев институт организује часове и у партнерским институцијама.

На територији општине Сента налазе се четири средње школе, три у склопу једног објекта ‒ који је у потпуности реновиран у јануару прошле године – а то су Сенћанска гимназија, Економско-трговинска школа и Медицинска средња школа, док Гимназија с домом за талентоване ученике „Бољаи” функционише засебно. Након радног састанка, делегација је посетила Сенћанску гимназију, где су директори школа представили своје установе.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести