Нова инвестициона прича: Бечеј постаје велико градилиште  

БЕЧЕЈ: Најављеном реализацијом неколико капиталних пројеката, Бечеј би се ове године могао претворити у велико градилиште. За такве пројекте у општинској каси нема довољно средстава, али има преке потребе да би се живот у највећој потиској општини издигао на виши ниво, па је ослонац на средствима са виших нивоа власти.
b
Фото: Primetna je i gradnja po gradu

- Задовољство је да не знам од ког пројекта да кренем. Можда да апострофирам радове на брзој саобраћајници кроз нашу општину, који би требало да крену током маја или јуна. Посебно смо поносни на реализацију пројекта изградње и реконструкције постојеће канализационе мреже са мини- пречистачима у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу, односно реконструкцијом постојећег пречистача у Бечеју. Вредност овог пројекта је око 45 милиона евра и средства је обезбедило министарство екологије – каже председник општине Драган Тошић.

Канцеларија за јавна улагања је одобрила средства за реконструкцију Основне школе „Север Ђуркић“. У локалној самоуправи очекују да ове године крену припремни радови на реализацији пројекта изградње аква парка и хотела.

- Инвеститор из Мађарске откупио је 95 процената земљишта у приобаљу Тисе, а од тих средстава планирамо да заокружимо спортско-рекреативни комплекс око Градског стадиона – напомиње Тошић.

Фото: Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić

На све то помиње се и изградња два ветро парка. Пре пола године Општина Бечеј је потписала Меморандум о разумевању за изградњу ветропарка на потезу између Дрљана, Милешева и Пољанице. То је наставак ветропарка који се гради у општини Мали Иђош, а уствари је део вода Нови Сад – Суботица.

- Кроз нашу општину би требало да се изгради тридесетак ветрењача. То је врло уносан посао, јер би уговором о донаторству општина наредних 25 година требала сваке године да инкасира око 300.000 евра. Указује се прилика и за још један ветропарк на потезу Бечеј – Србобран. Неопходно је да урадимо пројекте детаљне регулације, па би за први ветропарк требало седам до осам месеци за папирологију, а за други годину до годину и по – процењује Драган Тошић.

Колико је повољан положај Бечеја што га са три стране окружују водотокови, источно река Тиса, јужно Велики бачки канал, који се, управо, код Бечеја улива у Тису и са северне стране Стара Тиса, због актуелног изгледа с правом названа „мртва“, толико је несхватљиво да Бечејци немају уређену плажу за купање на Тиси.

- По свему судећи, томе долази крај. Министарству туризма се допао наш идејни пројекат, добили смо средства за израду пројектно техничке документације. Уследили би припремни радови, како бисмо наредне године окончали пројекат „Плажа на Тиси“, чија ће локација бити узводно од садашњег Камп насеља - закључује први човек бечејске општине Драган Тошић.

Док се ништа није градило људи су имали стрпљења и чекали. Сада ће им стрпљење бити потребно да се најављени пројекти реализују. Нова инвестициона прича није за једно лето.

Текст и фото: В. Јанков

 

Lola
23.01.2022 • 09:05
Чуј "папирологија"! Каже глава једне општине. ПАПИРОЛОГИЈА! Па не верујем 🤣
Becejac
23.01.2022 • 12:04
Kako da ne, biće biće :-)
pavle
23.01.2022 • 16:20
Izgleda će uskoro opet biti neki izbori, krenuli su ponovo sa predizbornim bajkama...
Građanin
24.01.2022 • 10:20
Sve se navodno gradi ali jedna mala ali bitna stvar mnogo fali. A to je javni wc u centru. Vi razmislite o tome da li sam u pravu
EUR/RSD 117.5235
Најновије вести