Нови Колективни уговор за кикиндске комуналце

КИКИНДА: Нови колективни уговор добили су запослени у Јавном предузећу за комуналну инфраструктуру и услуге „Кикинда”, а потписали су га градоначелник Павле Марков, директор предузећа Данило Фурунyић и синдикални лидер Никола Војновић
1
Фото: Данило Фурунџић, Павле Марков и Никола Војновић 

Овај колективни уговор у неким сегментима превазилази Грански колективни уговор, нарочито у делу који се односи на здравље и превенцију, што је и истакнуто приликом његовог потписивања.

- Потписивање колективног уговора јесте врхунац једног квалитетног, пре свега, позитивног социјалног разговора који смо увели пре неколико година, како бисмо заштитили права радника. Овај документ биће валидан у наредних неколико година - поручио је градоначелник Павле Марков.

Председник Већа ШС за Кикинду, Чоку, Нови Кнежевац и Нову Црњу, Илија Дрљић, дотакао се превенције здравља запослених:

- То овај уговор, у овом тренутку, чини најбољим у Србији. Конкретно, сваког месеца издваја се 0,5 одсто из зараде и прави фонд који људима пружа могућност да се упућују и на бањска лечења. Овако нешто нема ниједан колективни уговор у Србији - нагласио је Дрљић и изразио наду да ће се ове године радити на формирању Економско- социјалног савета.

Директор Фурунyић сматра да је новим колективним уговором унапређен општи уговор о пословању и уговор о раду, и да је усклађен са новим законом.

- Стимулисали смо социјални ефекат, али и саму струку. Нови уговор омогућава корекцију неких коефицијената како бисмо задржали стручни кадар. Ми већ четири године негујемо добар однос према радницима, пре свега, у погледу превенције болести и накнаде за сахране, и неких других ствари које нису само социјалног карактера - рекао је Фурунџић.

М. Митровић

Фото: Град Кикинда

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести