Нови сјај темељно обновљене амбуланте у Трешњевцу

ТРЕШЊЕВАЦ: Потпуна реконструкција и енергетска санација зграде амбуланте Дома здравља Кањижа у Трешњевцу, која је почела у фебруару, недавно је завршена, док су радови, које је обављало предузеће „Интец” доо из Новог Сада, нису прекидани ни за време ванредног стања услед епидемије коронавируса.
д
Фото: Dnevnik.rs

У присуству општинских челника Кањиже и здравствених радника, обновљена амбуланта предата је на употребу. Ова инвестиција вредна је 19 милиона динара, а председник кањишке општине Роберт Фејстамер и његов заменик Небојша Ракић истакли су да је 70 одсто средстава обезбедило Министарства рударства и енергетике Републике Србије, док је учешће кањишке општине као инвеститора износило 30 одсто од вредности улагања.

Фејстамер и Ракић потсетили су да је после адаптације објеката здравствене станице у Хоргошу и амбуланте у Малим Пијацама, амбулатна у Трешњевцу трећи објекат који је темељно обновљен за потребе примарне здравствене заштите. Општински челници су истакли спремност локалне самоуправе да се настави са започетом обновом, тако да предстоји обнова старе зграде Дома здравља у Кањижи, а у наредном периоду предвиђена су улагања у објекте и у осталим местима, у циљу унапређења услова за здравствену заштиту.

- Била је част присуствовати отварању обновљене амбуланте у Трешњевцу, треће по реду коју је локална самоуправа успела да уради у протекле три године - нагласио је заменик председника кањишке општине Небојша Ракић. - Објекат је сада као нов, потпуно препорођен и енергетски ефикасан. Располаже топлотним пумпама које обезбеђују комплетно грејање зграде, урађена је фасада, извршена замена комлетне електричне инсталације, расвета, део подова, водоводних инсталација и обављено унутрашње кречење објекта. Обезбедили смо добре услове рада запосленима у амбуланти и подигли ниво здравствене заштите становника Трешњевца, а наставићемо да реконструишемо и остале објекте Дома здравља Кањижа у свим насељима.

Фото: Dnevnik.rs
Вредност радова је 19 милиона динара, од чега је 70 одсто обезбедило Министарство рударства и енергетике Републике Србије, а 30 посто је из буџета локалне самоуправе општине Кањижа

Члан Општинског већа Кањиже Марко Ждеро, који је био координатор пројекта обнове амбуланте у Трешњевцу, наглашава да без обзира на насталу ситуацију због епидемије, на градилишту ни једног момента није било застоја и радови су извођени планирнаом динамиком.

- Имали смо додатних непредвиђених радова, што је решавано преко локалне самоуправе. Захвалио бих се предузећу „Потиски водоводи” које је прискакало у помоћ, јер нисмо могли наћи начин да додатно финансирамо неке непредвиђене радове, а захвалио бих се и Дому здравља Кањижа на квалитетној сарадњи. Захваљујући доброј сарадњи, радови су завршени у предвиђеном року - рекао је Ждеро.

Директорка Дома здравља Кањиже Каролина Ђолаи додала је да су сви учесници у реализцији пројекта дали свој допринос да објекат амбуланте у Трешњевцу буде обновљен на изузетно висок ниво. Захвалила је и становницима Трешњевца јер су добровољно помагали код пресељења амбуланте која је, док су радови трајали, функционисала на другој локацији, тако да пружање здравствених услуга није уопште обустављано, а све то захваљујући и марљивим здравственим радницима који су у прелазном периоду обезбедили здравствену заштиту мештанима.

- Вратили смо се у леп, предиван и функционалан објекат у коме ће убудуће бити обезбеђена здравствена заштита опште медицине, стоматолошке службе и услуге апотеке, а неколико пута месечно за децу се обезбеђује рад педијатра - каже директорка Ђолаи.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести