Новим приступом у сузбијању корова на Данима поља

БАНАТСКО НОВО СЕЛО: Како интегралне мере сузбијања корова делују на популацију резистентног сирка, представљено је на традиционалној манифестацији Дани поља у организацији компаније „Бајер” (Баyер).
1
Фото: Приказани резултати у другој години примене на имању Сефкеринац

Приказани су резултати огледа постављеног прошле године у сарадњи са др. Гораном Малиyом са Института за ратарство и повртарство Нови Сад, као и пољопривредним газдинством Сефкеринац из Банатског Новог Села, где је овај догађај и одржан пред више од 200 заинтересованих пољопривредних произвођача и људи из струке.

Ефекти примене програма интегралних мера заштите од корова, који обухвата елементе попут плодосмене, обраде земљишта и примене хербицида различитог механизма деловања на популацију дивљег сирка резистентног на хербициде из групе АЛС инхибитора пратиће се током три производне сезоне у усевима пшенице, сунцокрета и кукуруза.

- Након прве године можемо да кажемо да Баyер ИЊМ концепт интегралног сузбијања корова показује прве резултате и јасно нам указује да је проблем резистентности решив уз употребу интегралног приступа који комбинује биолошке, механичке и хемијске мере борбе - изјавио је Зоран Томашев из компаније „Бајер”.

Након обиласка огледног поља, представљени су резултати огледа из претходне године, као и препоруке пољопривредним произвођачима како могу да остваре више приносе и бољи квалитет својих производа применом нових технологија и одговарајућих агротехничких мера.

Већ доказана решења у борби против корова у кукурузу, хербициди „Аденго” и „Лаудис”, овог пута приказани су у новој димензији - као основни структурни елементи концепта интегралног сузбијања корова резистентних на хербициде из групе АЛС инхибитора.

У плану је да се примена Баyер ИЊМ програма интегралног сузбијања корова са дивљег сирка прошири и на борбу против амброзије и штира, за које је такође потврђена резистеност на хербициде из групе АЛС инхибитора.

Подаци ФАО (Организације Уједињених Нација за храну и пољопривреду) кажу да ће до 2050. године бити неопходно 70 одсто више хране, како би се задовољиле потребе растуће светске популације. Зато су едукација пољопривредних произвођача и преношење знања кључни аспекти за развој пољопривреде. „Бајер” у Србији сваке године континуирано организује едукативна предавања и радионице, а њихови сарадници на терену у сталном су контакту са пољопривредним произвођачима. Такође, иницирано је и неколико веома корисних агро-сервиса, као што су Бајер вести из заштите биља, Бајер Агро Прогноза, Бајер Агро каталог производа.

В. Х.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести