Оаза за дигиталне номаде

СОМБОР: Када је пре нешто више од два месеца млади Сомборац Срђан Бајић презентовао идеју о оснивању коворкинг центра,

мало је ко разумео какву је уопште иницијативу и покренуо са својом колегиницом Тањом Аyић. Данас, како кажу у „Фабрици“, удружењу које и формално стоји иза целог пројекта, назиру се обриси остварења идеје формирања друштвеног акцелератора, пошто су за отварање центра сакупљена иницијално потребна средства. - Идеја друштвеног акцелератора, односно места где би млади Сомборци могли радити на креативним идејама, настала је пре више од годину дана, али смо тек данас коначно успели да скупимо неопходна средства за отварање. У међувремену смо схватили да ће текући трошкови акцелератора захтевати да имамо и комерцијалну делатност, па смо због тога у концепт укључили и идеју заједничког радног простора, такозваног коворкинга - појашњава Срђан Бајић, председник удружења „Фабрика”.

Сврха отварања оваквих центара је да се пружи простор за рад свим људима који свој посао могу да обављају ван уобичајеног пословног простора фирме. То су најчешће стручњаци из области информационих технологија, али и архитекте, новинари, писци, консултанти, интернет предузетници... Поред простора за рад, (цоњоркинг у буквалном преводу заједнички рад) центар такође пружа осећај заједнице својим члановима, тако што организује различите догађаје, подстиче дружења и размену професионалних искустава.

Отварање таквих центара почело је у свету крајем прошле деценије, као одговор на све већу усамљеност и изолованост дигиталних професионалаца, који иначе свој посао обављају од куће. Развијање ове инфраструктуре довело је до настанка такозваних дигиталних номада, људи који путују по свету и раде из егзотичних локација, мењајући место боравка сваких пар месеци. Дигитални номади нарочито су интересантни за мале заједнице попут Сомбора, сматра Срђан Бајић, идејни покретач и координатор овог необичног пројекта.

 

- Сомбор има значајан потенцијал јер има јединствену културу, кухињу, опуштен стил живота и сјајно природно окружење, а притом за стране услове овде је изузетно јефтино живети. Инфраструктурно смо солидно развијени јер имамо брз интернет и у близини смо великих европских метропола, попут Будимпеште, Беча и Београда. Ја сам прошлу зиму провео радећи у „Хубуду”, коворкинг центру на Балију, и сви којима сам причао о Сомбору су били изузетно заинтересовани да дођу код нас на месец - два и раде. Мислим да је јасно колико би било значајно за сомборску економију да сваког месеца имамо 15 или 20 странаца који своје европске и америчке плате остављају у нашем граду. Поред странаца, не смемо да заборавимо ни наше дигиталне професионалце, који би можда били охрабрени да остану у граду, уколико постоји простор који би значајно унапредио квалитет њиховог професионалног живота - испричао је Бајић.

Двомесечна интернет кампања прикупљања средстава за отварање коворкинг центра завршена је ових дана, а 30 особа и једна фирма су новчаним прилогом подржали отварање „Фабрика коворкинг центра“, у склопу ког ће функционисати и друштвени акцелератор.

- Од почетка нам је било изузетно значајно да задржимо програмску независност, те стога нисмо ни желели да разматрамо и аплицирамо на државне фондове. Бринули смо да би донацијом могли утицати на наш програм. Зато нам је драго да су они којима треба да одговарамо за потрошени новац управо наши директни корисници. Поред њих, нашу визију Сомбора, као града ентузијазма, иновације и активизма, препознала је и подржала фирма „Агри Бизнис Партнер” д.о.о., чији је тим од почетка веровао у ову идеју - каже Бајић.

М. Миљеновић

 

Првенац у Мокрину

У Србији већ постоји једна мирна оаза за дигиталне номаде. Овакав коворкинг центар дизајниран и уређен минималистички и у складу са новим добом, налази се у Мокрину.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести