ОБНОВЉЕН СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ПАНЧЕВУ Све зоне меморијалног обележја као нове

Пеконструкција је подразумевала грађевинску обнову свих зона споменика, али и конзерваторско – рестаураторске интервенције и обнову пластике и натписа.
1
Фото: Војводина уживо

ПАНЧЕВО:На Митровдан, дан када је Панчево дочекало слободу у Првом светском рату, положени су венци и цвеће на недавно обновљен споменик палим борцима у Првом и Другом светском рату. Он се налази на старом Православном гробљу, а реконструкција је подразумевала грађевинску обнову свих зона споменика, али и конзерваторско – рестаураторске интервенције и обнову пластике и натписа, с обзиром на то да су били у веома лошем стању.

Меморијално обележје подигнуто је 1934. године и чини га доминантна мермерна плоча, са исписаним именима 130 бораца, који су дали живот за слободу Панчева. Извођење радова омогућили су ЈКП „Зеленило” и ЈКП „Водовод” из Панчева, под надзором панчевачког Завода за заштиту споменика културе, чији су стручњаци израдили пројектно – техничку документацију, која је, осим монументалног здања обухватала и обележје посвећено жртвама фашистичког терора у Другом светском рату.

Новац за радове је обезбеђен путем јавног позива Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у износу од 3,3 милиона динара, а Град Панчево је обезбедио додатна средства, у складу са стањем на терену.

Споменик палим борцима у Првом и Другом светском рату чине спомен – костурница, велика мермерна плоча са именима ослободилаца Панчева и мања пирамида од камена. На предњој страни пирамиде постојала је мала мермерна плоча посвећена жртвама фашистичког насиља, али је 1982. године она уклоњена. Хоризонтална плоча покрива заједничку гробницу и на њу је постављена скулптура од бронзе са јатом чврсто збијених барских птица које су поглед упрле ка небу, а цела слика делује као пламен, симбол храбрости и неуништивости. Уметност је дело панчевачког скулптора Божидара Јововића.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести